Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Návštěvníci děčínské zoo zabili 2 ovce: Překrmili je pečivem

Děčínská zoo (Ilustrační foto)
Děčínská zoo (Ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
27. ledna 2016
14:26

Kvůli překrmení pečivem uhynula v děčínské zoologické zahradě tento týden už dvě zvířata. ČTK to dnes řekla mluvčí zoo Alena Houšková. Nepovolené krmení dali podle zoo oběma ovcím ouessantským návštěvníci.

První zvíře, tříletý beran, uhynul podle Houškové v pondělí. Dnes uhynula i ovce. U obou zvířat šlo o důsledek krmení pečivem. „Smrt zvířat je o to smutnější, že návštěvnost zoo je v těchto dnech opravdu nízká. V neděli přišlo do zoo pouhých deset návštěvníků, a i přesto se mezi nimi našel někdo, kdo dokázal zvířeti takto ublížit,“ řekla ČTK Houšková.

Podle veterinářky Lýdie Čačkové umírají zvířata překrmená pečivem ve velkých bolestech. „V důsledku překrmení pečivem totiž dochází k namnožení pěny a plynů v bachoru, který začne utlačovat jiné orgány, až dojede k selhání metabolického systému,“ uvedla veterinářka. Ve výběhu ovcí tak zůstala podle Houškové jediná. Uhynulý beran byl chovným samcem, ovce byla velmi pravděpodobně březí.

Podle zoo nejsou případy, kdy návštěvníci navzdory zákazu zvířata krmí, výjimečné. „Často nacházíme ve výbězích zbytky od svačin, párky v rohlíku nebo sušenky. Podobným způsobem v minulosti uhynula například kapybara vodní. A doslova za pět minut dvanáct jsme od podobného osudu zachraňovali vloni samici makaka chocholatého,“ doplnila Houšková. Kromě tradičních cedulí zakazujících krmení zvířat nechala zoo vyrobit uhynulému beranovi parte. Chce tak návštěvníky na nebezpečí hrozící zvířatům důrazněji upozornit.

Lidé mají možnost krmit v děčínské zoo zvířata ve dvou expozicích, u rybníku kachen a v kontaktní zoo. Nízkokalorické granule si mohou zakoupit v krmném automatu.

moiaza ( 27. ledna 2016 14:49 )

 Je otázka, zda je lepší zdechnout přežráním, nebo hladem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání