Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Anička, Eliška, Kočka i Mrázek: Největší případy šéfa pražské mordparty

  • Autor: dce - 
    26. 1. 2016
    05:08

    Josef Mareš šéfuje pražské mordpartě již osm let, když nepočítáme menší přestávku před několika lety. Na kontě má desítky případů, které často vzbudily velký poprask. Řeč je o vraždách, které se v Česku a zejména v Praze odehrály za posledních 23 let, Mareš na 1. oddělení totiž nastoupil už v roce 1993 a právě vraždy byly jeho hlavní specializací.

  • 1.Orlické vraždy

    Skupina pěti vrahů zabila mezi lety 1991 a 1993 pět lidí, mnozí z nich skončili na dně Orlické přehrady. Policie v roce 1995 právě odsud vyzvedla dva sudy s mrtvolami a jedno tělo zabalené v pletivu.

    Mareš se k případu dostal už v roce 1993, kdy vyšetřoval jinou vraždu, ze které byl podezřelý Ludvík Černý – vykonavatel orlických vražd. Tu původní nespáchal, přišlo se ale na jeho další zločiny. 

    „Tenhle případ jsem nedělal jenom já. Měl jsem jen to štěstí, že jsem se na tom podílel jako vyšetřovatel,“ řekl Mareš v rozhovoru pro deník Aha!

    VŠE O PŘÍPADECH 1. ODDĚLENÍ: EPIZODY, JAK TO BYLO VE SKUTEČNOSTI, O SPOLUPRÁCI S PRAŽSKOU KRIMINÁLKOU >>> ČTĚTE ZDE

    Přesně před 20 lety vytáhli potápěči z vody sud s obětí orlických vražd. Přesně před 20 lety vytáhli potápěči z vody sud s obětí orlických vražd. | Policie ČR

  • 2.Ludvika Jonáková

    Manželka známého podnikatele Ivana Jonáka byla zastřelena nájemným vrahem v roce 1994 ve svých čtyřiatřiceti letech. Vraha na ni poslal právě její manžel a za to skončil na 18 let v base. Jonák ovšem dodnes vinu popírá.

    Na vyšetřování se podílel i Josef Mareš. Jonák ho v rozhovorech často označil za podplaceného a neschopného.

    Jonák si za nájemnou vraždu manželky odseděl 18 let. Jonák si za nájemnou vraždu manželky odseděl 18 let. | archiv Blesku

  • 3.Dvojnásobná vražda v advokátní kanceláři

    Advokát z Karlína se v roce 1999 ze strachu o práci a ze žárlivosti rozhodl pro ten nejhorší možný čin. Ocelovou trubkou umlátil majitelku právní kanceláře, kde pracoval, a její koncipientku. Alibi si chtěl zajistit u slepého muže, který seděl ve vedlejší místnosti. Jenže ten ho naopak díky citlivému sluchu usvědčil. Právník se ještě před začátkem soudu ve vazbě oběsil.

    Tento případ Mareš se svým týmem vyšetřil během několika dnů a použité vyšetřovací metody se zapsaly do dějin kriminalistiky.

    Ilustrační foto Ilustrační foto | Blesk - David Malík

  • 4.Mrázkova vražda

    Kontroverzní podnikatel František Mrázek byl zavražděn začátkem ledna 2006. Tento zločin nebyl nikdy vyřešen – předpokládá se ale, že Mrázka zabil nájemný vrah. K činu použil odstřelovací pušku a speciálně upravenou kulku, která měla způsobit větší zranění.

    Mareš a jeho tým na místě zajišťovali stopy několik dní. „My jsme to dělali 4 dny, pak si to vzal ÚOOZ (Úřad pro odhalování organizovaného zločinu),“ vysvětlil Mareš serveru Aktuálně.cz.

    František Mrázek František Mrázek | Foto: Blesk

  • 5.Smrt Václava Kočky ml.

    Známý podnikatel a syn Václava Kočky staršího byl zavražděn v roce 2008 na křtu knihy Jiřího Paroubka. Třemi ranami z pistole ho zabil po nevyjasněném konfliktu Bohumír Ďuričko. Celé věci přihlíželo mnoho lidí. Ďuričko byl odsouzen na 12,5 roku do vězení.

    „Z hlediska dokazování tento případ není složitý,“ říká. „Pan Ďuričko se přiznal, byl zadržen na místě, navíc byla k dispozici řada svědků.“

    „Vyřizování účtů by probíhalo jinak. Byla to prostě hádka v opilosti, kdy jeden z aktérů měl u sebe zbraň,“ říká kriminalista Mareš. „Kdyby se to stalo někde jinde, a ne na křtu Paroubkovy knihy, nikdo by o tom nepsal.“

    Kočku zabil Ďuričko. Kočku zabil Ďuričko. | archiv Blesku

  • 6.Anička Janatková

    Anička zmizela 13. října 2010 – nevrátila se ze školy domů. Policie, rodiče i dobrovolníci po ní marně pátrali dlouhé dny. Týden po zmizení měli policisté podezřelého, do vazby ho ovšem státní zástupce vzít nenechal. Ostatky devítileté holčičky byly nalezeny v březnu 2011.

    Policie znovu zadržela podezřelého Otakara T., tentokrát do vazby putoval. O pár dní později se pokusil o sebevraždu oběšením, zemřel po dvou dnech v nemocnici. „Anička byla takový případ, že si naději zasloužila. Pořád jsme doufali, že žije, že to byl třeba únos,“ uvedl Mareš.

    VŠE O PŘÍPADECH 1. ODDĚLENÍ: EPIZODY, JAK TO BYLO VE SKUTEČNOSTI, O SPOLUPRÁCI S PRAŽSKOU KRIMINÁLKOU >>> ČTĚTE ZDE


    844086:gallery:true:true

  • 7.Dvojnásobná vražda v Krči

    Tělo mladíka a dívky našli policisté v bytě v pražské Krči v roce 2013. Z vraždy byl usvědčen a později odsouzen Zbyněk Prokop. Mladíka bodl kuchyňským nožem do břicha po hádce kvůli nepořádku ve společném bytě. Dívku spoutal na posteli a uškrtil ji kabelem od tiskárny.

    Do těl svých obětí bodal, i když věděl, že už nežijí. „Za posledních dvacet let jsme se s podobně brutálním zločinem nesetkali,“ řekl k případu Mareš. Míru násilnosti přirovnal k vraždám Ivana Roubala, který své oběti svazoval do kozelce a nechal je postupně udusit vlastní vahou. Mrtvoly měl údajně házet prasatům. Prokop byl za dvojnásobnou vraždu odsouzen na doživotí.

    Ilustrační foto Ilustrační foto | profimedia.cz

  • 8.Vražda Elišky

    Byl začátek roku 2014, když kamarádi našli Elišku (†21) v jejím bytě v kaluži krve ubodanou. Policisté na místě zajistili mnoho stop, které vrah nezahladil, našli i stopy zápasu. Eliška podle Mareše svou oběť znala. „V současnosti převažují spíše vraždy v afektu. Navíc oproti devadesátým létům převažují útoky nožem,“ upřesnil „vražedný trend“ Mareš.

    A měl pravdu – jejím vrahem byl teprve pětadvacetiletý Jiří Funda, otec tří dětí, který dívku znal pár měsíců. Zabil ji kvůli penězům, které jí ukradl z kabelky. Jenže dívka ho přistihla, tak ji ubodal. Soud Fundu poslal na 25 let do vězení.

    Za peníze si koupil kytaru a ještě se chlubil na Facebooku, že „si udělal radost“. Za peníze si koupil kytaru a ještě se chlubil na Facebooku, že „si udělal radost“. | Pěčková Martina

  • 9.Rozřezaná na smetišti

    V parném létě roku 2014 byly ve dvou třídírnách odpadu v Praze nalezeny kusy těla neznámé ženy. Policisté o měsíc později díky německým vyšetřovatelům identifikovali oběť jako ukrajinskou prostitutku. Krátce nato zatkli i podezřelého – byl jím soused a krajan oběti.

    „Zabíjel u ní doma v Praze na Žižkově. Sousedka ho totiž před vraždou poprosila, aby jí vyměnil zámek. Učinil tak, ale od bytu si nechal udělat vlastní klíč. Když mu odstřihli internet, chodil k ní hrát videohry. Žena ho u sebe doma načapala a on ji v opilosti zabil nožem. Další den ji rozřezal a těla se zbavil. Za jeho čin mu hrozí 10 až 18 let vězení,“ uvedl Josef Mareš.

    Ukrajinec ubodal svou spolubydlící - rozčtvrcenou ji pak vyhodil do popelnice! Ukrajinec ubodal svou spolubydlící - rozčtvrcenou ji pak vyhodil do popelnice! | ČTK

  • 10.Taxivrah

    Případ taxivraha začal už v únoru 2014. V odstaveném autě bylo nalezeno tělo prvního taxikáře. Další dva následovali už v dubnu. V červenci policisté zveřejnili identikit, který patřil svědkovi činů nebo vrahovi. Až v listopadu 2015 přišla pozitivní zpráva – vrah tří taxikářů byl dopaden.

    Případ je stále ve vyšetřování, a tak policisté odmítají sdělit veřejnosti bližší informace. „Bude to dlouhá cesta, než by se mohlo k případu taxivraha něco zveřejnit. Mohu říct pouze to, co zveřejnilo státní zastupitelství. Že byla obviněna konkrétní osoba ze tří vražd a že je stíhána,“ uvedl v rozhovoru pro Radiožurnál šéf 1. oddělení pražské kriminálky Josef Mareš.

    VŠE O PŘÍPADECH 1. ODDĚLENÍ: EPIZODY, JAK TO BYLO VE SKUTEČNOSTI, O SPOLUPRÁCI S PRAŽSKOU KRIMINÁLKOU >>> ČTĚTE ZDE

    Na tomto místě vrah pohodil dvě mrtvá těla. Na tomto místě vrah pohodil dvě mrtvá těla. | David Malík a INT

y1xcvbnm ( 26. ledna 2016 15:44 )

 kdyby se mě někdo zeptal kdo je té fotce, muž v brýlých a čepicí - řeknu Gondík, má asi dvojníka

zapisovatelka1 ( 26. ledna 2016 05:46 )

 A co ta dívka, která byla v bytě s dvěma Araby a oba dva odpřísáhli, že těch 13bodných ran si udělala sama a policie případ uzavřela jako sebevraždu? To taky patří tomuhle chlápkovi? Borec!! No jo, měl trochu toho štěstíčka, že na místě tý sebevraždy byli svědci...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání