Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jeskyňář uvízl v podzemí na Blanensku: Záchrana trvala šest hodin

Autor: ČTK - 
24. ledna 2016
11:39

Více než šest hodin trvala záchrana jeskyňáře, který v sobotu v chráněné krajinné oblasti Moravský kras u Holštejna na Blanensku uvízl kvůli zraněné noze v jeskyni Lipovecká ventarola. Pochroumal si kotník v hloubce 25 metrů pod zemí. Záchranáři jej museli vynést z jeskyně a jednu z chodeb před tím mírně rozšířili odstřelem. ČTK to dnes řekl mluvčí jihomoravských hasičů Rostislav Zelený.

Jeskyňář se zranil při pádu v podzemí. V jeskyni byl se svými kolegy. Neštěstí se stalo v místech, kam se lze dostat jen po žebřících. Přátelé následně zraněnému přivolali pomoc.

Nejprve bylo nutné se ke zraněnému speleologovi dostat, ošetřit jej a zabránit jeho podchlazení. Samotné vytažení zraněného začalo takřka po pěti hodinách od oznámení události. Speleolog se zranil v sobotu kolem 17:00.

„Po vytažení zraněné osoby bylo ještě nutné snést pacienta několik stovek metrů nepřístupným a zasněženým terénem, který vedl od vstupu do jeskyně k nejbližší komunikaci,“ uvedl mluvčí. Na cestě jej záchranáři předali zdravotníkům, kteří muže převezli do nemocnice.

Lipovecká ventarola není veřejnosti přístupná. Patří mezi zhruba tisíc jeskyní, které se nacházejí v chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Veřejnosti je z nich zpřístupněno pouze pět. V ostatních pracují pouze speleologové. Mnohé z těchto jeskyní nejsou zatím prozkoumány.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání