Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Maďarští převaděči u soudu: Prý neměli tušení, že vezou 76 běženců!

Autor: ČTK, zb - 
21. ledna 2016
19:56

Nemáme ponětí, jak se tam vzali. Tak vypovídali u soudu v Tachově Maďaři Zoltán K. (52) a Menyhért S. (40), kteří vezli v nákladním autě Iveco 76 běženců a loni v létě je policisté zadrželi na dálnici D5 mezi Plzní a Rozvadovem.

Z převaděčství se dnes u Okresního soudu v Tachově začali zpovídat dva muži z Maďarska, v jejichž autě policie loni na konci července na dálnici D5 našla 76 běženců ze Sýrie, Pákistánu a Afghánistánu. Ve skupině bylo i 23 dětí, nejmenšímu bylo půl roku. Zoltán K.a Menyhért S. ale u soudu popřeli, že by běžence převáželi vědomě. Jednání bylo odročeno na 18. února, řekl ČTK soudce Miroslav Vajgant.

Auto podle obžaloby řídil Sás, Kapinecz jel jako spolujezdec. Podle spisu vyjeli z Budapešti a jeli přes Slovensko a Čechy do Německa. Na sjezdu dálnice D5 u Ostrova u Stříbra na Tachovsku je ale zastavila policejní hlídka a uprchlíky v autě objevila.

„Jsou členy organizované skupiny, která nelegální převoz běženců z Maďarska do Německa zajišťovala,“ tvrdí státní zástupkyně Hana Stehlíková. S tím ale Maďaři nesouhlasí. „Kamarád mi půjčil auto. Nechal mi ho stát na parkovišti a jeli jsme s ním do Norimberka. Chtěl jsem přivézt vysokozdvižný vozík. Nemám řidičák na náklaďák, tak jsem zaplatil Menyhértovi, aby to odřídil,“ hájí se Zoltán K. „Je to nesmysl, že jsem členem nějaké organizované skupiny pašeráků lidí. Já vzal jen práci,“ říká Menyhért S. Maďarům hrozí až pět let vězení.

Po zadržení uprchlíky převezla cizinecká policie autobusy do Plzně a následně do zařízení v Bělé pod Bezdězem. Zhruba o tři týdny později zadrželi policisté na dálnici D5 další auto s uprchlíky. V dodávce bylo 48 běženců, řidič auta utekl.

Za zorganizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice Sásovi a Kapineczovi hrozí v Česku až pět let vězení. Zájem o ně má ale i německá justice. České soudy už dříve rozhodly o tom, že až v ČR skončí pravomocně jejich případ, budou předáni do Německa. Tak jim za převaděčství hrozí výrazně vyšší trest. Tamní justice je totiž podezírá, že uprchlíky převáželi opakovaně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání