Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Armáda vyhodila za nacismus veterána z Afghánistánu: Ten se s nimi teď soudí

Armáda vyhodila za nacismus veterána z Afghánistánu: Teď se s nimi soudí. (ilustrační foto)
Armáda vyhodila za nacismus veterána z Afghánistánu: Teď se s nimi soudí. (ilustrační foto)  (Autor: Foto Blesk – Kateřina Moravcová a Armáda ČR)
Autor: dce - 
18. ledna 2016
09:59

Dvanáct let sloužil v armádě. Zúčastnil se akcí v Bosně i v Afghánistánu. Podle špionů armády se ale na akcích oblékal do nacistických uniforem a prodával military memorabilie. A tak ho vyhodili. Otakar Hersch se s armádou nyní soudí.

Ke konci března loňského roku rozvázala armáda s Otakarem Herschem služební poměr. Podle serveru Aktualne.cz Jana Zechmeisterová, mluvčí ministerstva obrany, odmítla upřesnit důvod vyhazovu, odkázala pouze na paragraf o rasové nenávisti.

Hersch sloužil u mechanizovaného praporu v Přáslavicích u Olomouce. Byl na misích v Bosně i Afghánistánu, od armády ale musel loni odejít bez poct a nároku na výsluhu. Teď pracuje jako řidič nákladního vozu. S vyhazovem se ale nehodlá smířit – na armádu podal žalobu u Městského soudu v Praze.

„Nepředložili jediný důkaz, že bych provedl něco protizákonného,“ prohlásil Hersch. Co za celou věcí stojí, ale nemůže prozradit ani on sám – spis, do kterého nahlédl, je utajený. Na jeho prohřešky dokonce přišlo Vojenské zpravodajství. „Bylo to ve stylu: ‚Něco na tebe máme, je to hrozné a musíš odejít. Ovšem co to je, ti nemůžeme ukázat‘,“ popsal Herschův právník Ondřej Mach.

Hersch mimo jiné také obchoduje s militariemi a účastní se i vojenských vzpomínkových akcí, na kterých se oblékl mimo jiné i do nacistických uniforem. Odtud možná pramení náznak Zechmeisterové o rasismu.

„Proč nešli i na policii, když mají jasné důkazy o vážném porušení zákona?“ zajímá Herschova právníka. I sám Hersch odmítá nařčení z rasismu a postavili se za něj i kolegové, kteří s ním připravuj vzpomínkové akce.Nikdy jsem u něj nepostřehl jakékoliv projevy extremismu,“ uvedl jeden z nich.

agfor ( 18. ledna 2016 13:51 )

Nechci se komoušů zastávat, ale byli jediní, kdo dokázal, aby cikáni pracovali - i když jen minimální počet směn, a to jen proto, aby dostali dávky. Dneska makat nemusí a jen řvou, že chtějí víc za to, že dělají jen bordel a další pobírače dávek.

ivoadler ( 18. ledna 2016 10:40 )

Co to je za blbost? Copak není každý žoldák bezúhonný hrdina?

onkel ( 18. ledna 2016 10:34 )

A KDY BUDETE SOUDIT KOMUNISTY, kteří tuto zemi PRVNÍ(po církvi) rasově rozvrátili. Vzpomnte na jejich hesla jenomže jeho budou soudit Ti samí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání