Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Proč sebevrah z orloje při pádu nekřičel? Potlačil ostatní myšlenky, říká psychiatr

Autor: Richard Veselý - 
14. ledna 2016
13:02

Věž Staroměstské radnice si jako ideální místo pro sebevraždu vybral muž, který zde v úterý večer ukončil svůj život a vyděsil tak mnohé kolemjdoucí. Co se mu asi honilo hlavou? A jak je možné, že během pádu nevydal ani hlásku? Objasnil nám to psychiatr Jan Cimický.

„Když se někdo rozhodne skočit z výšky, je rozhodnutý zemřít. Takové odhodlání potlačí všechny ostatní myšlenky,“ říká Cimický. Je tedy jasné, že sebevrah se vůbec nestaral o to, jestli skokem zabije i někoho dalšího.

Proč ale muž při skoku nekřičel, je lehké objasnit. „Je to strašně rychlý moment, takže člověk nestihne na nic myslet. Někdo si třeba dodává odvahu tím, že zakřičí, ale někdo naopak úplně mlčí,“ vysvětlil Cimický.

Psychiatr také vyvrátil známé klišé z filmů, kdy člověk těsně před smrtí ještě vzpomíná: „Povídačky, že se mu před sebevraždou odehraje v hlavě celý život, jsou hloupost.“

Podle svědectví z místa asi třicetiletý skokan dorazil na náměstí něco po sedmé večer. Asi hodinu chodil kolem dokola po ochozu a dlouho se odhodlával, než se vrhl z věže střemhlav dolů. Byl na místě mrtvý. 

Video Smrt pod orlojem: Skočil mladý muž z věže sám, nebo šlo o nehodu? - reprovideo Earthcam.com
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání