Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Spolubydlícího zbil a zaživa pohřbil v jímce: Jsem nevinný, tvrdí u soudu

Autor: ČTK ljš - 
13. ledna 2016
11:57

Jsem oběť policejního státu. To o sobě tvrdí Radek Charvát, který je obžalovaný kvůli smrti sedmapadesátiletého známého z Nové Vsi na Rychnovsku. Před hradeckým krajským soudem se sice přiznal, že muže jednou napadl, podíl na jeho smrti ale odmítl. Tělo muže policisté našli loni v únoru v odkalovací jímce u rodinnému domu. Charvát je obžalovaný z pokusu těžkého ublížení na zdraví, pokusu vraždy a usmrcení z nedbalosti. Hrozí mu až 18 let vězení.

„Můj případ jasně ukazuje, že jsme policejní stát. Důkazy, které svědčily o mé nevině, policie zničila, odmítají vyslechnout svědky, kteří by do případu vnesli jasno,“ řekl sedmatřicetiletý obžalovaný.

Podle spisu Charvát svého známého, u kterého od září 2014 bydlel, napadl v opilosti poprvé v polovině prosince. Napadený muž utrpěl vážná poranění na hlavě, Charvát poté odešel do restaurace a až po návratu zraněnému přivolal pomoc. Poté podle obžaloby v přesně nezjištěném termínu v lednu 2015 Charvát znovu poškozeného napadl.

„Svým úmyslným jednáním mu způsobil nejméně osm tržnězhmožděných ran v oblasti hlavy,“ uvedla státní zástupkyně Lenka Faltusová. Muž utrpěl velmi těžká zranění. Obžalovaný si podle spisu myslel, že je poškozený mrtvý, a hodil ho do jímky nedaleko garáže a zakryl ji poklopem. Poškozený, který byl kvůli zraněním v bezvědomí, v jímce zemřel na následky podchlazení.

Obžalovaný před soudem řekl, že poškozený byl často opilý, lidem dlužil peníze a často ho navštěvovali i vymahači. Před soudem se přiznal k prvnímu útoku. „Vystartoval po mně, ránu jsem mu vykryl, opakovaně jsem ho udeřil pěstí a kolenem a hodil do postele, kde se praštil o pelest,“ přiznal Charvát. V lednu 2015 poškozeného podle svých slov viděl naposledy 20. ledna, v druhé polovině února ho zadrželi policisté. „Proč bych dělal takový čin, když jsem měl zajištěnou lukrativní zakázku na horách, takhle si kazit kariéru,“ řekl Charvát, který pracoval jako tesař.

marlen52 ( 13. ledna 2016 15:41 )

tak tenhle to má v očích popravit nic jiného

tbgb ( 13. ledna 2016 13:04 )

Už na pohled lidumil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání