Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zabil svého chlebodárce kvůli dluhu: Soud mu snížil trest

12. ledna 2016
16:13

Olomoucký vrchní soud dnes poslal podnikatele ve stavebnictví Ivo Kaňoka z Ostravy za vraždu jeho věřitele na 18 let do vězení. Původní trest uložený ostravským krajským soudem mu snížil o dva roky. Podle soudců byl nepřiměřeně přísný.

Svou roli hrálo i to, že se obžalovaný muž k činu přiznal a podle znalců je jeho náprava možná. Kromě vraždy jde muž do vězení i za šíření poplašné zprávy. Před vraždou totiž vyhrožoval uložením bomby v jedné z ostravských stavebních firem.

"V tomto případě není namístě ukládat trest na samé horní hranici. Takto uložený trest je nepřiměřeně přísný, osmnáctiletý trest je podle nás přiměřeným a adekvátním," uvedl předseda senátu Petr Angyalossy. Podle mluvčího vrchního soudu Vladimíra Lichnovského jde sice v tomto případě o surovou vraždu, u obžalovaného je však naděje, že by se mohl během trestu napravit. Dosud byl navíc trestán pouze za bagatelní trestnou činnost. "Byl souzen za dva trestné činy, k jednomu se doznal plně, u druhého se doznal k vraždě," doplnil Lichnovský.

Tragédie se odehrála na konci roku 2014. Podle obžaloby vylákal Kaňok svého věřitele, který mu dlouhodobě zadával zakázky, na stavbu povodňové hráze v Ostravě-Koblově pod záminkou vrácení dlužné částky. Mělo jít o dluh ve výši 142 000 korun. Poté na něj zaútočil nožem a zasadil mu řadu bodných a bodnořezných ran, znalci na jeho těle napočítali celkem 20 ran. Některé směřovaly i do srdce, muž na místě zemřel. Kaňok mu poté odcizil osobní auto a z místa odjel, vůz se následně snažil prodat. Po útoku zavolal svému zaměstnanci, který tělo na jeho pokyn na hrázi zakopal. Právě od něj se poté policie o vraždě dozvěděla.

Kaňok se k činu i dnes přiznal. U krajského soudu uvedl, že dostal vztek a šlo o zkrat. Nožem chtěl údajně druhého muže postrašit. Ten se mu ale prý zbraň pokusil vytrhnout z ruky, přičemž se obžalovaný pořezal. Zranění jej prý rozčílilo a začal bodat. Zatímco obhajoba žádala nižší trest, žalobce jej měnit nechtěl. "Pokud jde o jeho doznání, doznal se pouze k tomu, na co byly důkazy. Nepřiznal, že šlo o jednání po předchozím uvážení, ani motiv," uvedl žalobce. "S ohledem na brutalitu a rozhodnost, s jakou byl čin spáchán, je namístě trest na horní hranici trestní sazby," doplnil.

Kromě vraždy byl Kaňok také odsouzen ze šíření poplašné zprávy. Zhruba měsíc před vraždou zavolal policii, že v areálu jisté stavební firmy v Ostravě jsou čtyři výbušné nálože. Také k tomuto činu se Kaňok přiznal. Řekl, že to udělal proto, že uvedená firma mu nezaplatila za práci, naopak po něm chtěla penále, o kterém dopředu nic nevěděl. Kvůli nahlášené bombě muselo být evakuováno dohromady sedm desítek lidí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání