Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

KLDR se chlubí dalším testem rakety: Odpálili prý balistickou střelu z ponorky

Autor: ČTK - 
9. ledna 2016
09:50

Pchjongjang zveřejnil v pátek večer videozáznam, na němž je podle něj zachycen nový test severokorejské podmořské balistické střely vypálené z ponorky. Stalo se tak tři dny poté, co KLDR přišla s tvrzením, že poprvé vyzkoušela vlastní miniaturizovanou vodíkovou bombu. Jižní Korea ale video s odpalem podmořské střely zpochybnila.

Neověřená a nedatovaná videonahrávka ukazuje severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak stojí v zimním kabátě a klobouku na palubě vojenského plavidla a sleduje střelu, která vyletí kolmo vzhůru z vodní hladiny a zažehne se ve vzduchu.

Pak následuje střih a raketa prolétává skrz mraky, což má dokázat, že střela byla schopna dosáhnout značné výšky.

Podle jihokorejských médií se ovšem nejedná o novou zkoušku severokorejské podmořské balistické střely vypálené z ponorky, ale o kompilaci záznamu testu podmořské střely KLDR provedeného v prosinci v Japonském moři a zkoušky balistické rakety Scud z roku 2014.

Svůj první úspěšný test střely SLBM (submarine-launched ballistic missile) ohlásila Severní Korea v květnu. Druhou takovou zkoušku provedl Pchjongjang v listopadu, test se ale podle odborníků nezdařil. Třetí test se pak konal v prosinci.

SLBM je balistická střela odpalovaná z ponorky, která dokáže dopravit na místo určení s vysokou přesností bojovou hlavici, většinou vybavenou jadernou nebo termonukleární náloží. Raketonosné jaderné ponorky mají velký strategický význam, neboť mohou zůstat skryty před satelity protivníka a odpálit svůj náklad v relativním bezpečí hlubin oceánu. To je činí nezranitelnými při prvním úderu směrovaném proti nukleárnímu arzenálu dané země. Mohou také provést odvetný úder, pokud by byly všechny pozemní jaderné síly zničeny.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání