Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ubodal své prarodiče, pak hrozil přítelkyni: Bouchlo mi v palici, plakal u soudu

Autor: ČTK ljš - 
8. ledna 2016
12:04

Babičku nejprve rdousil a následně ji ubodal, svému dědečkovi zasadil ránu nožem do krku, oba namístě vykrváceli. Vrah Tomáš Francl svým prarodičům poté ukradl peníze a odjel do nočního klubu v Prostějově. Před soudem se vrah k činu doznal a za dvojnásobnou vraždu mu hrozí až výjimečný trest.

Podle obžaloby Francl manžele napadl loni v červnu v bytě v Tovačově, kde s prarodiči žil. Nejprve napadl babičku, která spala v posteli. Uvedl, že nejprve rozsvítil. Několik minut ji rdousil rukama, až upadla do bezvědomí, a když se začala probírat, razantně ji bodl nožem do krku a následně několikrát do hrudníku. „Poté odešel do obývacího pokoje bytu, kde napadl dědečka tak, že jej razantně bodl do krku. Na místě zemřel na vykrvácení,“ uvedl žalobce. Muž podle obžaloby poté vypáčil nožem šatní skříň v ložnici, odkud odcizil nejméně 51 000 korun, a utekl. Podle znalce byla intenzita násilí poměrně vysoká, obětem nebylo pomoci.

Francl se dnes k vraždám i krádeži peněz přiznal, tvrdil však, že nešlo o vraždu s rozmyslem. Svou výpověď přerušoval pláčem. Osudný den byl prý rozčilen z práce, o půlnoci ho probudila zpráva od jeho bývalé přítelkyně. „Vstal jsem, šel jsem si pro nůž a lehl si zpět do postele. Přemýšlel jsem, že se zabiju,“ vypověděl mladík. Nakonec zbraň použil na své bližní, odůvodnil to tím, že mu „bouchlo v palici“. „Když jsem to provedl, dostal jsem strach, zpanikařil jsem, nevěřil jsem, že jsem ublížil své vlastní rodině. Místo toho, abych zavolal pomoc, vytáhl jsem peníze ze skříně a utekl jsem jako malý kluk,“ vypověděl mladík.

Nejprve prý zamířil do herny, odtud odjel taxíkem do nočního klubu v Prostějově, který navštěvoval. Peníze od prarodičů utrácel s tamní společnicí. Na pokoji se jí prý svěřil s tím, co udělal, následující čas strávili mimo jiné i v olomouckém akvaparku. Nakonec se prý svěřil telefonicky i své bývalé přítelkyni. „Řekl mi, že zabil babičku a dědu, nevěřila jsem mu. Nakonec jsem volala známému policistovi a jeli jsme se přesvědčit, zda je to pravda. Zvonili jsme, bouchali jsme na byt a nakonec se volali hasiči,“ uvedla dnes dívka. „Poté mi v telefonu řekl, že jel do Prostějova, chtěl prý udělat mně to samé co babičce a dědečkovi,“ dodala dívka. Mladíka vzápětí dopadli policisté.

Za usmrcení dvou lidí mladíkovi hrozí 15 až 20 let nebo výjimečný trest, tím může být i doživotí. Soud mu v pátek prodloužil vazbu kvůli obavě z útěku i opakování trestné činnosti. Podle soudce Aleše Vašků o tom svědčí i výpověď jeho bývalé přítelkyně a nelze u něj vyloučit agresivní jednání. Případ soud odročil na pondělí, kdy by mohl padnout i rozsudek.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání