Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Policie obvinila šoféra kamionu, kterému vlak ujel návěs. Hrozí mu až pět let

Autor: ČTK, ljš - 
12. prosince 2015
17:00

Je to dohra nehody, nad kterou zůstává rozum stát. Řidič-ignorant za volantem kamionu vjel na přejezd minutu po červené a vlak mu smetl návěst. Ohrozil tak cestující na trati ve Frýdku-Místku. A policie věc nenechá jen tak. Šoféra v sobotu obvinila z obecného ohrožení a teď mu hrozí až pětiletý trest.

Na železničním přejezdu pod estakádou ve Frýdku-Místku se v pátek před 7:40 srazil vlak s kamionem. „Z osmi desítek lidí ve vlaku nebyl zraněn nikdo, pětačtyřicetiletý řidič kamionu utrpěl lehké zranění,“ řekl policejní mluvčí Vlastimil Starzyk. Trať mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem je už více než pět hodin neprůjezdná a místo vlaků jezdí náhradní autobusy.

Přejezd, na kterém se nehoda stala, je chráněný světelným signalizačním zařízením. Příčiny nehody policie zjišťuje. Na videozáznamu, který na svém profilu na Facebooku zveřejnil frýdecko-místecký magistrát, je vidět, že červená světla na přejezdu blikala už skoro minutu předtím, než na přejezd vjel kamion. Střet nastal za několik vteřin. Vlak a návěs kamionu zůstaly po nehodě zaklíněny pod mostem.

Vlak naštěstí vyjížděl ze stanice, takže nestačil nabrat příliš velkou rychlost. „Moje sestra jela do školy v Ostravě, volala mi hned poté, jak se to stalo. Byla v šoku,“ řekl serveru iDnes.cz muž na místě.

Mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal potvrdil, že podle aktuálních zjištění byla výstražná signalizace v době nehody v činnosti. Celková škoda způsobená při nehodě se podle něj odhaduje na 750 000 korun. Škoda na vlaku, který jel z Frenštátu pod Radhoštěm do Ostravy činí 250 000 korun, škoda na kamionu 300 000 korun a 200 000 korun škoda na zabezpečovacím zařízení.

O pár hodin později pak došlo k další srážce na Opavsku. Nákladní automobil s návěsem vjel na nechráněný železniční přejezd několik minut po 13:00. „Pravděpodobně to špatně odhadl. Přijíždějící vlak, ve kterém cestovalo 19 lidí, do návěsu narazil. Nikdo z cestujících neutrpěl zranění. Zraněn není ani řidič,“ řekl mluvčí.

Video Ve Frýdku-Místku se srazil vlak s kamionem - Kamerový systém Frýdek-Místek
Video se připravuje ...

stanislavhahn ( 12. prosince 2015 18:20 )

Svatá pravda...

xxxx678 ( 11. prosince 2015 18:54 )

Díky za info,moiaza.To jsi vlastně tedy - "milionář" kdyby bylo po mém,zasloužil by sis větší odměnu

lynx ( 11. prosince 2015 17:35 )

Myslím, že by se měl Danťok místo vymýšlení idiotských omezení a zvyšování pokut pro české řidiče zaměřit na speciální pohled policie na Poláky. Ty prasečiny, co dělají na českých silnicích a zejména na silnicích MS kraje, by si zasloužily speciální taxy. Polští policajti se na české řidiče zaměřují a solí je brutálně za každou blbost. Standardní rychlost Poláka na českých dálnicích je 150Km/h + a naši dálniční stíhači na ně vyloženě se.rou. Za posledního půlroku je to min. třetí vjetí polského kamionu na přejezd na červenou. Myslím, že stovečka pokuty by jim vzala chuť. V tomto případě ovšem obecné ohrožení a pět let na tvrdo!

moiaza ( 11. prosince 2015 17:33 )

Pokud se vedla ještě evidence ujetých km, dostal jsem odměnu 1500 kč za 1.5 mil km bez nehod. Pak to už nikdo neevidoval a odměny za ujete km bez nehod se neodměňovaly.

moiaza ( 11. prosince 2015 17:31 )

Tak rychlé, dokonalé a přesné odpojení návěsu od vozidla jsem ještě neviděl. Prostě super!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání