Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Učitel ze základky a zastupitel z Ústecka prodával ve městě marihuanu: Hrozí mu až 18 let

Autor: ČTK - 
9. prosince 2015
13:55

Ústecký krajský soud začal projednávat případ údajného prodeje marihuany a pervitinu na Slovensko. Před soudem stojí tři muži z Trmic na Ústecku, je mezi nimi i učitel tamní základní školy a zastupitel Marcel C. Společně s ním je obžalován i jeho bratranec Ladislav C. a Pavel K. Všichni jsou obžalovaní z distribuce drog v nejpřísnějším odstavci trestního zákoníku a hrozí jim až 18 let vězení.

Trojici mužů zatkla Národní protidrogová centrála na začátku roku. Státní zástupce je viní z distribuce marihuany a pervitinu v Ústeckém kraji a na Slovensku. Marcela C. se týká jen prodej marihuany. Podle obžaloby inicioval prodej asi 2,8 kilogramu drogy. Předání drogy se už podle žalobkyně nezúčastnil. Podle obžalovaných k žádnému obchodu nedošlo. Marcel C. před soudem nevypovídal, v přípravném řízení řekl, že se žádného trestného činu nedopustil. „Sušinu konopí jsem nikdy neviděl, nepřišel jsem s ní do styku,“ vypověděl. V den, kdy měla být podle policie marihuana předána, se všichni obžalovaní sešli. Podle Marcela C. se dohodli na tom, že drogu neprodají. „Řekl jsem, že je to špatné. Pavel K. si to potom odnesl v krabici,“ doplnil.

Pavel K. přiznal, že drogu vypěstoval, ale na Slovensko ji neprodal. „V době, kdy mělo podle obžaloby dojít k předání drogy, jsem měl svoji marihuanu doma,“ řekl Pavel K., který čelí obžalobě, že marihuanu prodával i na Ústecku. Distribuci na Ústecku přiznal.

Ladislav C. podle obžaloby navíc zorganizoval prodej asi kilogramu pervitinu. Údajné kurýry zadržela slovenská policie. Ladislav C. tvrdí, že s obchodem nemá nic společného, že šlo o obchod jednoho z údajných kurýrů. „Klient odmítá jakoukoli vinu na projednávané věci. Druhá věc je stanovisko státního zastupitelství, které tvrdí, že došlo k dokonání trestného činu. Obhajoba je jednoznačná. V žádném případě nedošlo, a to ani k pokusu,“ řekla ČTK jeho advokátka Lucie Kýčková.

Marcel C. je jako jediný z obžalovaných stíhaný na svobodě. Ústecký krajský soud mu sice pobyt ve vazbě na začátku listopadu prodloužil, vrchní soud ale pravomocně rozhodl o propuštění Marcela C. z vazby.

Hlavní líčení bude pokračovat v lednu. Soud plánuje mimo jiné výslechy svědků. „Jsou to svědci, kteří byli zadrženi na Slovensku při trestné činnosti převozu omamných a psychotropních látek. Na výslechu těchto svědků strany trvají, takže soud bude muset zajistit jejich výslech. Protože na Slovensku jsou ve věznici, tak není možná jejich osobní účast a bude zajištěn výslech formou videokonference,“ řekl ČTK a Českému rozhlasu předseda trestního senátu Jiří Bednář. Údajní kurýři byli obviněni na Slovensku. Zda už jejich trestní věci skončily rozsudkem, bude ústecký krajský soud zjišťovat.

henryj ( 9. prosince 2015 15:26 )

Při takových paltech se nedivím,že měli vedlejšák

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání