Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vraha Neffovy dcery pustí dřív kvůli chybě patologa? Jeho verdikt nešlo přezkoumat

Autor: Pavel Skořepa - 
1. prosince 2015
05:00

Nebyla zabita trýznivým způsobem! Zásadní verdikt, který v r. 2008 vyřkl pražský městský soud, otřásl rodinou spisovatele Ondřeje Neffa (70). Roberta Nováka, manžela a vraha jeho dcery Ireny (†27), ale potěšil. Díky nižší sazbě se totiž může už na podzim dostat na svobodu!

Hrůzná vražda šokovala před necelými osmi lety celou republiku. Robert Novák tehdy svoji ženu Irenu zhruba 20 minut škrtil, když se mu ji nedařilo zabít, pokračoval se šňůrou od televize. Jejich tehdy 18měsíční dcerka vše pozorovala!

Bezcitnou vraždu dokonal 40 km od Prahy, kde mrtvé tělo zakopal půldruhého metru pod zem. Měsíc pak hrál smutného vdovce, než spadla klec. Dostal 13 let basy.

„Irena by dnes oslavila 35. narozeniny,“ připomněl na sociální síti její bratr David. On se spolu s celou otcovou rodinou po tragické události maličké Dominiky ujal.

Nezapomenou, ale životem se snaží jít i s rostoucí holčičkou dál. „Nezlobte se, na toto téma se vůbec nebudu vyjadřovat,“ odmítl Neff reportéry Blesku.

Kdekdo si pokládá otázku, jak je možné, že se Novák dostane z basy tak brzy? Klíčové jsou informace soudního patologa, který o činu poskytl soudci veškeré detaily.

I když vrah svoji oběť mordoval asi 20 minut, přiklonil se k názoru, že jí vrah nepřipravil trýznivou smrt. Prý šlo o vraždu v afektu. Tím pádem si vrah vyslechl rozsudek v trestní sazbě 10–15 let s nárokem na předčasné propuštění. V případě výjimečného trestu za úkladnou vraždu by si poseděl nejméně 20 roků.

A Neffova rodina byla v beznadějné situaci – vraždu už nemohla nechat přezkoumat. Soud probíhal až několik měsíců po vraždě, tělo Ireny bylo dávno zpopelněné a další ohledání nemožné…

Jak je možné, že se Novák může dostat na svobodu?

Robert Novák byl v roce 2008 odsouzen na 13 let vězení. Sedět za mřížemi by tak měl až do roku 2021. Za vzorné chování ale může být na svobodě mnohem dříve.

„I pachatel odsouzený za závažný trestný čin může být předčasně podmínečně propuštěn. Nemělo by to ale být dříve než po odpykání dvou třetin uloženého trestu,“ vysvětlil advokát Jan Černý. Jelikož je Novák v chládku od března 2008, volný by mohl být po 8 letech a 8 měsících, tedy v listopadu 2016.

makmark ( 1. prosince 2015 11:30 )

škoda že se nedovím, proč ji začal škrtit... Střelkyně jsou nevymáchané držky, asi mu vpálila, že je impotent nebo něco jiného milého.. a potent se ztopořil

beda88 ( 1. prosince 2015 11:29 )

To mi připomíná další dnešní článek, že vrah odsouzený na 15 let nenastoupil do vězení. to jsme mistři, že vrahy vyšetřujeme na svobodě a trest za vraždu je směšný. když si bereme příklad z usa, tak bychom měli převzít i soudnictví. tam za vraždu je doživotí a u těch "lehčích" s možností předčasného propuštění za 30 let. nedávno na sat. ukazovali případ, kdy uprchlo z vězení 5 odsouzených. otec jednoho z nich jim "jen" přistavil auto na smluvené místo. dostal 10 let natvrdo. tyto vězni cestou zastřelili ještě policistu. při následné přestřelce 2 vězně zastřelili, zbylí dostali trest smrti. jak jednoduché. kdože to zrušil u nás trest smrti? náklady na 1 takto odsouzeného je 1000,-Kč/den. v současné době je jich 46 odsouzených. to by přibylo peněz na nemocné děti.

poldark ( 1. prosince 2015 11:01 )

Ten zmetek si nezaslouží žít nebo měl dostat doživotí bez možnosti propuštění!

1pravda1 ( 1. prosince 2015 10:30 )

Co to meleš, on byl šílený žárlivec a ona se chtěla dát rozvést, ale on s tím samozřejmě nesouhlasil, bydlel v jejich rodinném domě (bydlel tam i bratr a otec) a dokonce si vzal i její jméno. Ten se rozhodně nechtěl odstěhovat, to ji raději zabil a předstíral měsíc, že ji hledá.

1pravda1 ( 1. prosince 2015 10:27 )

Prý ji zabil v afektu, už dříve z vyšetřování vyplynulo, že tu díru pro ni 1,5 metru hlubokou už měl dávno vykopanou a jen ji tam odvezl a rychle domů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání