Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Dva Češi pašovali uprchlíky a vydělali 13 milionů. Jsou ve vazbě

Autor: ČTK, dv - 
26. listopadu 2015
12:49

Pražský městský soud dnes poslal do vazby Petra Karlíka a Zdenka Grundzu, dva ze čtyř údajných převaděčů, které v úterý při mezinárodní akci zadržel Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Mezinárodní skupině prý převozy vynesly přes 13 milionů korun, jako řidiče nákladních vozů s migranty údajně najímala sociálně slabé Čechy a Slováky.

Oba muži byli umístěni do předávací vazby. O jejich vydání do Belgie, která na podezřelé vydala zatykač, se bude rozhodovat později. Rozhodnutí o vazbě pro dva zbývající organizátory nelegální migrace má na starosti ústecký krajský soud.

Soudci o vazbách rozhodovali za zavřenými dveřmi pouze v přítomnosti právníků a podezřelých. Oba muže k soudu přivedla trojice policistů z eskortní jednotky.

Je důvodná obava, že by se mohl skrývat nebo vyhýbat řízení. Klient má opačný názor, cítí se spíše být v rovině poškozeného, protože nemá s touto organizací v podstatě nic společného,“ řekl ČTK advokát Michal Čerňanský. Advokát se nechtěl vyjadřovat k tomu, jakou roli v gangu údajných převaděčů jeho klient Karlík měl.

Od obdržení návrhu na vzetí do předběžné vazby běžela soudu čtyřiadvacetihodinová lhůta pro rozhodnutí. Nyní musí nařídit jednání o předání do jiného členského státu EU, konkrétně do Belgie, kde členům mezinárodní organizované skupiny hrozí podle jejich konkrétního podílu na trestné činnosti pět až 20 let vězení. „Soud bude zjišťovat, zda-li jsou splněny podmínky k předání,“ upřesnil Čerňanský.

ÚOOZ se informací o možném zapojení českých občanů do gangu převaděčů začal zabývat loni v říjnu. Na rozkrytí skupiny pracoval společný vyšetřovací tým ČR, Velké Británie, Belgie a Německa. Do současné doby údajně zadokumentoval 19 převozů nelegálních migrantů a identifikoval 18 řidičů. Skupina prý fakticky převezla přes stovku běženců.



Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání