Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Strážník, který zastřelil vyhazovače v Mýtě je nevinný: Sestra obětí se zhroutila

Autor: dce, ČTK, jp - 
20. listopadu 2015
10:16

Krajský soud v Hradci Králové zprostil obžaloby bývalého strážníka Pavla K., který před diskotékou ve Vysokém Mýtě loni v prosinci jednoho muže zastřelil a druhého střelbou těžce zranil. Pavel K., který byl obžalován z pokusu o zabití, vinu u soudu odmítl a tvrdil, že střílel v sebeobraně. Pavel K. byl obviněný také z ohrožení pod vlivem návykové látky, protože na diskotéku přijel po vypití několika piv osobním automobilem.

Sestra obětí střelby se po oznámení rozsudku zhroutila. Redaktorce Blesku pak vysvětlila, že ve stresu mívá nízký krevní tlak. Soudce pak na 15 minut přerušil jednání. Po přestávce se pozůstalí do jednací síně nevrátili, tvrdili, že se nemohou dívat do očí vraha.

Podle svědka incidentu se tři muži, mezi nimiž byl i strážník v civilu, v noci z 20. na 21. prosince domáhali vstupu do klubu Stodola. Tvrdili, že jde o policejní akci. Pracovníci klubu je nechtěli pustit dovnitř, proto jeden z mužů nastříkal do místnosti pepřový sprej. Následně je zaměstnanci diskotéky začali pronásledovat. Strážník, který byl mimo službu, na to podle svědka reagoval střelbou, při níž zastřelil 21letého Radka Svobodu a jeho o pět let staršího bratra Lukáše těžce zranil.

Hlavní důkazem byl obsah plechovek se slzným plynem - k vystříkání diskotéky se později přiznal strážníkův bratr. A právě jeho slzný plyn byl podle obsahu jednoznačně používán, obžalovaný měl slzný plyn plný.

Právě proto byl Pavel K. vystrašený, když ho bratři začali pronásledovat - slzný plyn jeho bratr nastříkal do místnosti až když Pavel K. odešel. Soudce navíc zůraznil, že šlo o nutnou sebeobranu s použitím všech nutností - varování slovní i varovné výstřely. 

"Jsem přesvědčen o tom, že soud rozhodl spravedlivě," řekl Blesku Pavel K. po soudu. Jeho obhájce mu k rozsudku gratuloval v soudní síni ještě dřív, než rozsudek zazněl - ze slov soudce totiž odhadl, jak to celé dopadne.

Soudce navíc osočil bratry z impulsovitého jednání - doslova řekl, že vulgárně řečeno, nejdou pro ránu daleko. Navíc jejich jednání označil za pomstu kvůli vystříkání diskotéky slzným plynem. I obhájce Pavla K. prohlásil, že si za to v podstatě mohli sami.

Video Během vyhlášení rozsudku se zhroutila sestra obětí - Video - Jitka Pecharová
Video se připravuje ...

Žalobce Milan Vacek v pondělí při závěrečné řeči vzhledem k nejednoznačné důkazní situaci navrhl, aby soud Koblížka zprostil obžaloby, nebo ho potrestal za pokus zabití trestem kolem sedmi let. 

Koblížkův obhájce Jiří Teryngel u soudu navrhl zproštění obžaloby s odůvodněním, že šlo o nutnou obranu. Koblížek tvrdí, že ho bratři nejprve pronásledovali a poté ho povalili na zem, po bratrech prý střílel až v okamžiku, kdy ho jeden z nich škrtil. Otec bratrů zasažených střelami ČTK dříve řekl, že se k obžalovanému jeho synové nedostali ani tak blízko, aby ho mohli chytit za ruku.

Příští týden čeká Pavla K. ještě soud kvůli řízení v opilosti. Soudce mu i v pátek vytkl, že věděl, že bude ten večer pít a bral si sebou zbraň a navíc řídil v opilosti!

pepen ( 22. listopadu 2015 09:23 )

Přeji vám z celého srdce,aby se ve vašich rodinách stalo něco podobného!!!!Aby jste narazili na dementního policajta psychopata-který v civilu a pod vlivem alkoholu se domáhá na Diskotéku bez placení!!!!Když mu to nevyjde-tak se brání střelbou????Pak by jste určitě přemýšleli jinak-frajeři!!!Nikdo nemá právo zabíjet,vraždit!!!Na sebeobranu má nárok,ale určitě ne střílet a zabít jednoho a druhého skoro zavraždit!!!!Jako policajt má výcvik a umí se bránit beze zbraní!!!Stačí se na něj podívat a vidíte,že je to ubožák!!!Ta debata svědčí o tom,jak hnusný národ jsou Češi!!!!Už se konečně proberte a o sobě přemýšlejte !!!!

mortyl ( 20. listopadu 2015 17:52 )

Pokud by mě po městě honily takový idividua tak je taky odprásknu.Každý má nárok na sebeobranu.

danyhhh ( 20. listopadu 2015 17:15 )

 tá holka je supr herečka.

kaaalda ( 20. listopadu 2015 16:39 )

stojíš před zrcadlem???Chudáku?Někam jsi už odjel?

kaaalda ( 20. listopadu 2015 16:37 )

Spravedlnost existuje a hlupáka Koblížka si najde.Vizitka města je,že měli strážníka,co se nebál jezdil napitý,tahat s sebou zbraň,dělat s rodinným příslušníkem bordel(měl být vzor),NEUBRÁNIL se chvaty a hmaty,...a ještě si takhle neotřelým jednáním žebrat o pomstu.Ostuda tohoto právního(?) státu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání