Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Silný moment z Hradu: Medaile pro Petra Vejvodu a otec, který se pral s emocemi

Autor: shp - 
29. října 2015
10:30

Byl to veselý mladík, dobrý kamarád a sportovec tělem i duší. Nebyl mu lhostejný osud ostatních, což ho stálo život. Petr Vejvoda (†16) se ve škole ve Žďáru nad Sázavou zastal ve škole spolužačky, kterou s kudlou napadla schizofrenička Barbara Orlová (26). Sám skončil s bodnými zraněními, která nepřežil. Zapomenut však nikdy nebude. Prezident Miloš Zeman mu předal in memoriam státní vyznamenání České republiky – medaili Za hrdinství. Převzít si ho přišel otec Kamil Vejvoda.

Tatínek Petra nebyl při předávání ve své kůži. Předtím, než k němu přišel prezident, hleděl do země. Bylo vidět, že vzpomínat na den, kdy přišel o svého syna, pro něj bylo těžké.

Když prezident udělil Petrovi in memoriam medaili Za hrdinství a předal ji otci, potřásl mu předtím rukou a uklonil se. Otec v tu chvíli jen těžko zadržoval slzy. Neustále mrkal a bylo vidět, jak moc smutno mu je.

Petrova hrdinství si cenili všichni přítomní. Když jeho otec medaili přebíral, všichni vestoje tleskali. I to Kamila velmi dojalo. Podívejte se:

Video  Metál pro Petra Vejvodu, který bránil spolužačku  - Jan Brunclík
Video se připravuje ...

Hrdina Petr

Bylo 14. října 2014 a do Žďáru nad Sázavou přijela vlakem a zamířila do místní školy. Hlasy v hlavě jí říkaly, že má zabíjet. Napadla školačku, které se statečný Petr Vejvoda zastal a zaplatil za to životem.

Úctu Petrovi již Miloš Zeman jednou vyjádřil, a to když se uklonil při návštěvě pietního místa, které ve Žďáru bude ještě dlouhé roky připomínat Petrovo hrdinství.

tgbb. ( 30. října 2015 09:40 )

Tak nějak mi hrdina mezi ta ostatní hovada nepasuje.

marlen52 ( 29. října 2015 14:43 )

ten klučina si to zasloužil ale nechápu za co to dostal F.R.Čech asi za ty jeho oplzlosti a Fibingerová to mě taky hlava nebere

milithmad ( 29. října 2015 12:00 )

 Tito schizofrenici by měli být pod kontrolou, i když odezní důvody hospitalizace. Pravidelně docházet na INJEKCE. Pakliže se nedostaví a nezavolají kde jsou, do médií s nima a hledat policií. Nechtěj žít v blázinci, tak jim postavit komunitu, ať se tam o sebe starají, zahrada atd. Ale daleko od lidí a bez možnosti útěku. Těch nemocnejch schízou je hrozně moc. Známý znal typa z Berouna, chodil bos a jezdil na kole tak, že ohrožoval sebe i všechny okolo. Viděl nějakej kouzelnej prach, nebo co a prej léky BRAL!

milithmad ( 29. října 2015 11:49 )

 Je to hrdina. Málokdo by ohrozil svůj život, aby pomohl rodině, kamarádce, nebo cizím. Určitě měl Velké a spravedlivé srdce a plno odvahy bránit holku holýma rukama proti běsnící a pošahaný čarodějnici s nožem. Ta by měla v detenčním ústavu makat jak šroub. Já bych s tím, že jsem někoho zabila, žít nemohla. Tvl. ona se tam má jak v bavlnce. Teplý jídlo, postel. Proto se tolik lidí do kriminálu vrací. Kdyby to bylo tak strašný, stačilo by jednou a dost.

jity ( 29. října 2015 11:19 )

Kluka je hrozná škoda, ta mrcha tady bude strašit a ohrožovat další lidi, jen až vyleze. Rodičům jejich vymodlené jediné dítě nic nevynahradí, čest jeho památce.

Zobrazit celou diskusi