Je jí teprve osm a už vytrpěla strašně moc. A bolest nekončí… Jelikož Natálka roste, čekají ji další operace. „Má nedostatek kůže. Už ji nemá odkud brát,“ říká Anna Siváková, maminka žákyně druhé třídy. Do školy i nemocnice s malou dochází a dojíždí pravidelně.

„Nespravuje se to. Pobyt v nemocnici nás vždy vyjde na tisíc korun,“ bezradně krčí rameny. Natálka má školu i spolužáky ráda. „Chtěla bych se stát fotografkou,“ prozradila Blesku. Mnoho radosti si ale neužije. „Lidi si myslí, že přežila, tak je to dobré. A že jako rodina máme miliony. Tak to ale není. Máme jen bolest,“ dodává matka.

Včera tomu bylo právě pět let, co padly čtyři rozsudky za rasově motivovaný útok ve Vítkově, jehož obětí se Natálka stala. Žháři skončili na dlouhá léta ve vězení. Mají také dívce zaplatit odškodné 9,5 milionu. Peníze posílají ale jen dva. Po dvou, třech stovkách měsíčně…

„Rodiny je vydědily, aby nemusely platit. Všichni to prostě mají na háku,“ řekla Blesku maminka Natálky. Budoucnost vidí černě. Holčička potřebuje péči, která stojí dost peněz. Kde je ale brát? Podle ní je zatím život jen jedno velké trápení…

Osudný 18. duben 2009

Extremisté Ivo Müller (29), Václav Cojocaru (28), David Vaculík (31) a Jaromír Lukeš (31) provedli útok na předem vytipovaný dům zápalnými lahvemi v noci z 18. na 19. dubna 2009 k uctění 120. výročí narození nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Do domu ve Vítkově, ve kterém spalo 8 lidí, vhodili tři zápalné lahve naplněné benzinem. Kromě Natálky byli popáleni i oba její rodiče. Dům pak do základů vyhořel.

Nevymahatelné odškodné

Vaculík, Lukeš a Müller dostali 20. října 2010 trest 22 let. Dosud netrestaný Cojocaru 20 let. Natálce mají zaplatit 9,5milionové odškodné. 7,5 milionů nárokovala zdravotní pojištovna, 72 tisíc přiznal soud rodičům. Ale kdo je z nich dostane?

Fotogalerie
8 fotografií