Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šťára ve třech krajích: Důchodce s komplici skladoval 100 kilo výbušnin i zbraně

Autor: ČTK, val - 
7. října 2015
10:34

Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) při nedávném zásahu ve Středočeském, Královéhradeckém a Pardubickém kraji zajistili více než 100 kilogramů výbušnin, přes tisíc rozbušek, látky pro výrobu výbušnin, další chemikálie, včetně prudkých jedů, a několik zbraní. Kvůli nedovolenému ozbrojování stíhají čtyři muže ve věku od 26 do 73 let, z toho dva jsou ve vazbě. Měli nabízet k prodeji vše potřebné pro výrobu výbušniny. 

Někteří ze zadržených pracovali v pardubické Explosii, která vyrábí trhaviny. Obviněným hrozí až osm let vězení, informoval ve středu mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

 

Historicky jeden z největších nálezů

 

S tak velkým množstvím zabavené munice, prudkých jedů, vysoce toxických látek a zbraní se často nesetkávají ani zkušení detektivové. „V rámci provedených domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor bylo zajištěno tak velké množství výbušnin, že lze hovořit o jednom z historicky největších nálezů nelegálně držených výbušnin,“ uvedl Hanták.

 

Policisté našli rekordní množství výbušnin, chemikálií a jedů Policisté našli rekordní množství výbušnin, chemikálií a jedů | ČTK/Policie ČR

 

Případem se policisté zabývali už od začátku roku, kdy z kriminálního prostředí získali informace o nabídce prodeje většího množství výbušnin. Posléze zjistili, že výbušniny pocházejí z továrny Explosia, kde pracovali dva podezřelí muži. Koncem září pak kriminalisté v rámci akce s krycím názvem CASTOR zasáhli současně na třech místech republiky.

 

Obviněným je 26 až 73 let

 

„Z rutinní záležitosti se stala událost, která si na několika místech vyžádala přijetí masivních bezpečnostních opatření spojených s uzávěrami prostoru, evakuací obyvatel a nasazením dalších složek IZS včetně orgánů krizového řízení Pardubického kraje,“ komentoval zásah mluvčí ÚOOZ.

 

Policie zajistila rekordní množství výbušnin, chemikálií a jedů Policie zajistila rekordní množství výbušnin, chemikálií a jedů | ČTK/Policie ČR

 

Společně s detektivy ÚOOZ se zásahu zúčastnili i pyrotechnici, psovodi se psy specializujícími se na vyhledávání výbušnin a policisté z příslušných krajů. Kvůli nálezu prudkých jedů a vysoce toxických látek musela policie při jejich odvozu a likvidaci využít služeb Státního ústavu jaderné, chemické a biologické ochrany.

 

Obvinění muži jsou ve věku 26 až 73 let. Vyšetřování případu pokračuje a detektivové podle Hantáka nevylučují, že trestní stíhání se může rozšířit o další trestné činy. Konečný nemusí být ani počet obviněných.

Policisté zajistili také přes tisíc rozbušek Policisté zajistili také přes tisíc rozbušek | ČTK/Policie ČR

 

Výbušniny určené k prodeji

 

Společnost Explosia se k nálezům výbušnin nechce vyjadřovat, dokud se neseznámí s informacemi od policie. Podle výrobního ředitele Pavla Diviše je výrobní areál zajištěn fyzickou a elektronickou ostrahou odpovídající bezpečnostním standardům. "Za tři roky, co v Explosii pracuji, jsem se nesetkal s žádným pokusem o vynášení výbušnin," uvedl.

Policisté během vyšetřování zjistili, že výbušniny, které měli podezřelí nabízet k prodeji, jsou plně funkční. Jednalo se o různé druhy plastických výbušnin včetně semtexu nebo výbušniny na bázi trinitrotoluenu. Společně s výbušninami měli obvinění muži nabízet k prodeji i rozbušky. "Podezřelí tedy měli nabízet k prodeji vše potřebné k vytvoření plně funkčního nástražně-výbušného systému, a to v množství, které i pro zkušené policisty UOOZ bylo překvapivé," uvedl Hanták.

 


dfghjk ( 7. října 2015 12:44 )

Závažnost tohoto případu byla opět hrubě podceněna. Jak je to možné, že nebyli nasazeni hasiči, vozy záchranné služby a vrtulník s termovizí? Policisté styďte se, takhle hazardovat se životy nás pokojných občanů! Na co ty daně platíme?!

moiaza ( 7. října 2015 11:53 )

V kapitalistickým Havlistánu žádná překvapující zpráva. Pravda a láska vítězí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání