Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sestru z Rumburka v kriminále ostříhali: Trpěla syndromem vyhoření. Dohnal ji k vraždám?

Autor: lm, Jana Ulrichová, ČTK - 
5. října 2015
11:14

Po šesti týdnech se vrací soud k případu bývalé zdravotní sestry Věry M. (50), obžalované z vraždy 6 pacientů na JIP rumburské nemocnice. Ta k soudu dorazila nejen s dobrou náladou, ale i s novým účesem. Štěpánka Tůmová, znalkyně z oboru psychologie, která vypovídala, u obžalované nenašla žádnou závažnou poruchu!

Bývalou zdravotní sestru Věru M. přišla k soudu podpořit i její dcera Agáta, která se s matkou krátce pozdravila před začátkem řízení.

Podle žalobce Věra M. zabíjela právě proto, aby si usnadnila práci. "Odstranit pacienta není řešením, protože může nastoupit pacient, který vyžaduje větší péči. Nedomnívám se, že by si odstraněním nějakého klienta práci ulehčila," řekla u soudu Tůmová s tím, že u obžalované nenašla ani další motiv, proč měla údajně vraždit.

"Můžeme vyloučit chorobný motiv, porucha u ní zjištěna nebyla. Při svém vyšetření jsem nezjistila ani jiný psychologický motiv, kterým bych mohla jednání vysvětlit," doplnila Tůmová. Psycholožka připustila, že mohla udělat chybu. "Nevědomě se mohla dopustit třeba chybného jednání, to vyloučit nemůžu," doplnila Tůmová.

Psycholožka u Věry M. neodhalila agresivní rysy, naopak u ní objevila emoční nevyváženost. Označila ji také za aktivní až workoholickou s tím, že práce pro ni byla velmi důležitá. Ta ale podle znalců nepřekračuje běžné normy. Věra M. se během zkoumání svěřila psycholožce i se syndromem vyhoření. "Řada pracovníků ve zdravotnictví, zvláště na exponovaných pracovištích, si ve větší či menší míře stěžuje na syndrom vyhoření," dodala Tůmová.

U soudu měl dnes vypovídat také psychiatr, ten se ale z jednání omluvil. Zároveň dnes soud prošel všechny listinné důkazy, jak ty z přípravného řízení, tak vyžádané později.

Video Sestra dorazila k soudu s novým účesem - Blesk - Jana Ulrichová
Video se připravuje ...

V úterý zazní u soudu závěry posudku z oboru zdravotnictví, který si zadala obhajoba. Znalci obžaloby už dříve u soudu řekli, že údajné oběti zemřely v důsledku vysokých dávek draslíku.

Závěry posudku obhajoby se podle informací ČTK od posudku žalobce výrazně liší. Pracují mimo jiné s tím, že hladina draslíku se po smrti výrazně zvyšuje.

Znalci obžaloby Radek Matlach a Jiří Závodský už v srpnu potvrdili, že šest pacientů zemřelo s největší pravděpodobností po podání vysoké dávky draslíku. Ten jim podle obžaloby podala Věra M. Jasné je to podle nich zejména u poslední oběti Jany K. (†72).

„Její srdce bylo v pořádku. Byla stabilizovaná, nebyl důvod pro náhlé srdeční selhání,“ uvedl Matlach. Dodal, že jinak než podáním vysoké dávky draslíku si její smrt neumí vysvětlit. U pěti ostatních obětí znalci vycházeli především ze zdravotní dokumentace a záznamů křivek EKG.

Očekává se, že tyto závěry zpochybní znalec obhajoby Zdeněk Šňupárek, na jehož posudek by mělo dojít zítra.

Hrozí jí doživotí

Věra M. zabíjela podle obžaloby pacienty draslíkem od roku 2010 do loňského června. Nejmladší oběti bylo 35 let, nejstarší 85 let. Důvodem měla být podle žalobce snaha usnadnit si práci. Obžalovaná už na začátku hlavního líčení vinu odmítla. Hrozí jí až doživotní vězení.

socky.z.blesku ( 5. října 2015 13:43 )

tak gůgluj , fízle...ty na to určitě přijdeš !

tajna1509 ( 5. října 2015 13:16 )

 to je takova kravina nekdo ji chtel odstranit nic vic - muj znamy byl na kontrolu u kardiochirga ten mu rekl ze ma srdce jako zvon a za 20 minut pri ceste domu dostal infarktt - umrel a tady chcete kudla chudaka zenskou uvrtat do vrazd navic po smsrti v tele stoupa rapidne rychle draslik

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání