Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jako Nečesaný? Moje DNA na noži není, tvrdí Pechanec odsouzený za vraždu Roma

Autor: ljš, ČTK - 
2. října 2015
15:21

Odseděl si většinu sedmnáctiletého trestu, dál ale bojuje za své osvobození.  Vlastimil Pechanec, který byl odsouzen za rasově motivovanou vraždu Roma Oty Absolona na diskotéce ve Svitavách v roce 2001, chce svůj případ znovu otevřít. Na vražedné zbrani prý totiž našli DNA, která není jeho. Dostane i on stejně jako Lukáš Nečesaný šanci očistit své jméno?

Krajský soud v Hradci Králové bude v projednávání návrhu Vlastimila Pechance na obnovu řízení pokračovat 12. října. Pechanec se stejně jako Nečesaný nikdy nepřiznal a dál trvá na své nevině. Za Absolonovu vraždu byl odsouzen v roce 2003 za na 17 let do vězení. Z něj byl loni v červnu podmíněně propuštěný, soud mu stanovil šestiletou zkušební dobu.

Soud se návrhem začal zabývat letos 22. dubna, kdy jednání odročil na neurčito a rozhodl o vypracování znaleckého posudku stop na vražedném noži. Pechancův advokát Robert Cholenský tvrdí, že díky novému posudku Kriminalistického ústavu Praha má v rukou hned několik nových důkazů o nevině svého klienta.

Například tvrdí, že ústav na noži nenašel Pechancovu DNA. „Když experti nůž rozšroubovali a provedli stěr s jedné z vnitřních ploch, dostali se ke stopě obsahující DNA jiné osoby. Její identita v tuto chvíli není známa, bezpečně se však ví, že nejde o DNA Vlastimila Pechance,“ uvedl Cholenský.

I v Nečesaného případu vyvolává DNA značné pochybnosti. Na místě činu totiž nebyl jeho biologický materiál vůbec nalezen, zato v kaluži krve kriminalisté objevili otisk boty, který nepatří Nečesanému ani synovi napadené kadeřnice, který ji našel. Na místě činu tak musel být po Lukášově odchodu z kadeřnictví ještě někdo další.

Pechanec, který se v minulosti hlásil k hnutí skinheads, v červenci 2001 jako dvaadvacetiletý ubodal po předchozím slovním napadení místního třicetiletého Roma Otu Absolona. Už předtím byl Pechanec dvakrát soudně trestán za výtržnictví a těžké ublížení na zdraví. Absolonova družka, s níž měl dvě tehdy malé děti, podlehla na podzim 2002 rakovině.

lynx ( 2. října 2015 20:22 )

 Vrahem je jednoznacně ten týpek, co bydlel v hotelu naproti kadeřnictví. Ten viděl, že Nečesaný vyšel z kadeřnictví a šel tam po něm. Cajti by s tím asi neměli problém, jenže otec nevinně odsouzeného jim veřejně vyhlásil válku a tak ho chtějí dostat za každou cenu. Proč? Protože oni jsou beztrestní! A kdyby náhodou spáchali trestný čin, postačí jeho projednání.

vi3ol ( 2. října 2015 18:28 )

Jsou to neviňátka!..počkejme si napříště, koho zabijou..pak snad, možná.. dejte jim přeci šanci!.. Nejdříve tam v kadeřnictví nikdo nebyl po vrahounovi, pak byl, pak podle svědkyně zase ne..nešlápl tam nakonec do kaluži krve ňákej debilnej policajt??.. koukám občas na kriminálky v UPC TV, takže vím o tom své.. :

a-z- ( 2. října 2015 17:06 )

Tak Pechancovi to věřím.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání