Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nelegální porážka telat: Vietnamci je usmrtili kladivem. Chtěli je sníst na oslavě

Zabíjačka proběhla na dvoře u domu.
Zabíjačka proběhla na dvoře u domu.  (Autor: Foto - Státní veterinární správa)
Autor: ČTK ljš - 
25. září 2015
13:42

Mají na krku desetitisícovou pokutu a zřejmě i obvinění z týrání zvířat. Dva Vietnamci a Češka bez povolení a nezákonným způsobem usmrtili v pražské Písnici tři telata, maso zvířat bylo určeno na oslavu.

Policie a veterináři na místě našli jedno tele již opálené propanbutanovou lahví, další se podobně zpracovávalo. "Třetí usmrcené, ale neopracované zvíře bylo položeno v nákladovém prostoru vozidla. Telata byla usmrcena úderem kladiva do hlavy," sdělil mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal, podle kterého není omračování skotu tupým předmětem povolené.

Podle veterinárního zákona je možné porážet skot ve schválených jatkách. Další možností je u skotu mladšího dvou let domácí porážka, pokud je povolená veterináři. "Každou domácí porážku je chovatel navíc povinen nejméně týden před jejím uskutečněním místně příslušné krajské veterinární správě ohlásit," uvedl Pejchal. V tomto případě porážku nikdo nenahlásil.

Ministerstvo zemědělství nyní připravuje novelu veterinárního zákona, která by mohla povolit domácí porážku i u starších kusů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání