Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trest za letecké neštěstí v Jaroslavli: Obžalovanému hrozí až šest let vězení, on vinu popírá

Autor: ČTK - 
23. září 2015
06:51

V ruské Jaroslavli by dnes oznámením výše trestu mělo skončit třídenní čtení rozsudku nad Vadimem Timofejevem, jediným obžalovaným v kauze tragické havárie letounu Jak-42 s hokejisty klubu Lokomotiv Jaroslavl ze září 2011. Pro obžalovaného, který vinu popírá, žádá prokuratura šest let vězení.

Při leteckém neštěstí zahynuli hokejisté a funkcionáři jaroslavlského Lokomotivu včetně českých hráčů Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka a Slováka Pavla Demitry. Podle expertní zprávy piloti způsobili katastrofu tím, že při startu bezděčně brzdili; letoun tak nedosáhl potřebné rychlosti a havaroval.

Timofejev byl v letecké firmě zodpovědný za přípravu pilotů, kteří podle žaloby na provoz strojů Jak-42 nebyli dostatečně přeškoleni. Někteří experti ale s míněním soudních znalců nesouhlasí. Soudem potvrzenou příčinu havárie neuznávají ani pozůstalí, podle většiny z nich příčiny tragédie během přelíčení prokazatelně zjištěny nebyly.

Letoun havaroval krátce po startu na jaroslavlském letišti Tunošna, cílem letu měl být Minsk. Při neštěstí zahynulo 44 lidí, přežil jediný.

bibs_7 ( 23. září 2015 11:16 )

 "AZ" 6 let? Nezapomínejme na to, ze hokejový tím z toho letadla hnije v hrobech, a to uz navzdycky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání