Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

S brokovnicí a samopaly přepadl vůz s 33 miliony: Soud mu potvrdil 22 let. Kumpáni dál unikají

Autor: ČTK ljš - 
21. září 2015
16:40

Za loupežné přepadení vozu bezpečnostní agentury s 33 miliony korun v Přemyslovicích na Prostějovsku si Ján Bakalár odpyká 22 let ve vězení. Jeho dovolání odmítl Nejvyšší soud. Bakalár je jediný potrestaný ze tříčlenné skupiny. Jeho komplice policie nedopadla. Nenašly se ani peníze. Pachatelé na vůz stříleli samopaly a brokovnicí.

Bakalár v dovolání požadoval, aby NS vrátil případ k novému projednání u Vrchního soudu v Olomouci. Bakalárův obhájce v minulosti argumentoval tím, že podle provedených důkazů nelze s jistotou říct, kdo při přepadení na vůz s penězi střílel a jak měli tři pachatelé rozdělené role. Střelba prý mohla být excesem jednoho z nich.

Podle pravomocného verdiktu by ale Bakalár nesl svůj díl zodpovědnosti i v případě, že by například pouze řídil vozidlo lupičů. Pachatelé se podle rozsudku na loupežné přepadení důkladně připravili a měli s sebou několik zásobníků do samopalu. Na nábojích byla Bakalárova pachová stopa. Proti Bakalárovi svědčila také expertiza DNA ze stopy krve na místě činu.

Loupež se stala předloni v únoru na okraji Přemyslovic. Dva zaměstnanci firmy Loomis vezli peníze do bankomatů. Cestu jim zatarasilo auto, v němž jeli tři muži v kuklách. Když posádka na výzvu neotevřela automobil, začali do dodávky střílet. Posádka měla štěstí, že sklo střelbě odolalo.

Vůz s penězi následně zacouval do vesnice, kde se maskovaným mužům podařilo dostat do auta, odzbrojit jeho posádku, násilím otevřít zavazadlový prostor a pak s penězi ujet. Bakalár se zranil při překládání peněz do auta lupičů.

Sedmkrát trestaného Bakalára z Moravičan na Šumpersku dopadli policisté v Praze zhruba rok po loupeži. V minulosti byl stíhán převážně za majetkovou a násilnou trestnou činnost. V roce 1990 dostal jedenáctiletý trest za pokus o vraždu policisty, ohrožoval ho zbraní při vloupání do obchodu na Šumpersku.

NS rozhodl o dovolání v srpnu bez veřejného jednání, výsledek zatím oficiálně nezveřejnil. Rozhodnutí musel nejprve prostřednictvím soudu prvního stupně poskytnout účastníkům řízení. Bakalár by teoreticky ještě mohl podat ústavní stížnost.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání