Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Agenti Fajáda, bratra taxikáře, který zmizel v Libanonu, nikoho nevyprovokovali, tvrdí USA

Autor: ČTK, shp - 
14. září 2015
17:17

Spojené státy odmítly, že by jejich agenti vyprovokovali údajné spolupracovníky teroristů, kteří byli zadrženi v Česku. Mezi obviněnými je i Alí Fajád, bratr taxikáře, s nímž zmizela pětice Čechů v Libanonu. Ve Spojených státech hrozí mužům až doživotí, údajně chtěli prodat zbraně a kokain kolumbijské teroristické organizaci.

Americké ministerstvo spravedlnosti v dokumentu, který si vyžádal pražský městský soud, trvá na tom, že američtí agenti nevyprovokovali spolupracovníky teroristů zadržených v Česku. Zhodnocení postupu agentů je pro vydání trojice cizinců do USA klíčové, český trestní řád totiž policejní provokaci nepřipouští. Soudní senát původně plánoval, že o přípustnosti vydání rozhodne v pondělí, nakonec si však vzal čas na rozmyšlenou do příštího úterý s tím, že věc je zásadní a poměrně složitá. Veřejné zasedání se konalo za zostřených bezpečnostních opatření, jednací síň střežili zakuklenci se zbraněmi.

Spojené státy viní Alího Fajáda z Libanonu a Faouzi Jabera s Chálidem Marabím z Pobřeží slonoviny z toho, že nabídli drogy a zbraně americkým agentům, kteří předstírali, že jsou členy teroristické organizace FARC. Schůzky se údajně konaly v Ghaně či ve Varšavě a nakonec v pražském hotelu, kde trojici loni v dubnu zadržela policie. Od té doby jsou muži v české vazbě.

Fajád je údajně bratrem taxikáře, z jehož vozu letos v červenci v Libanonu zmizelo pět Čechů včetně Fajádova právníka. Podle libanonské agentury NNA pětici unesli neznámí ozbrojenci ve snaze zorganizovat výměnu za Fajáda. České ministerstvo zahraničí se k této zprávě odmítlo vyjádřit.

Předseda soudního senátu Luboš Vrba dnes přečetl vyjádření USA, podle kterého nešlo ze strany agentů o provokaci Národního úřadu pro kontrolu obchodu s drogami (DEA). Všichni tři obvinění prý páchali trestnou činnost už dříve, než se s agenty dostali do styku, a na schůzkách s agenty prý navíc sami vyvíjeli aktivitu – z vlastní vůle navrhovali způsoby páchání trestných činů, nabízeli zbraně za ceny, které určili, či domlouvali další setkání. „DEA v žádném případě nelákal obžalované ke spáchání trestného činu, který předtím neměli v úmyslu spáchat,“ stojí v dokumentu.

DEA vyšetřoval Jabera, jednotlivce s dlouhou historií trestné činnosti, pro distribuci drog a obchodování se zbraněmi. Jaber představil důvěrnému zdroji DEA své kriminální společníky Merebiho a Fajáda s tím, že mu mohou při trestné činnosti asistovat. Merebi důvěrnému zdroji DEA odhalil své zapojení do rozsáhlého pašování narkotik. Dychtivě a bez váhání se přidal k trestné činnosti a nabídl své zkušenosti mezinárodního pašeráka drog. Fajáda Jaber představil důvěrnému zdroji jako někoho, kdo může dodávat zbraně. Fajád odhalil svou dlouhou historii pašování zbraní a následně inicioval osobní setkání,“ napsali Američané.

Obžalovaní vinu i své vydání odmítají. Obvinění je podle nich založeno na provokaci a lžích. Obhájci poukazují i na to, že USA mohou muže zavřít do časově neomezené samovazby. Pražský městský soud původně vydání povolil už v dubnu, trojice si ale úspěšně podala stížnost a vrchní soud věc vrátil k dalšímu projednání. Podle Vrby pak americká strana zaslala přes české ministerstvo spravedlnosti první „velmi stručné“ vyjádření k údajné provokaci v červnu. Rozsáhlejší doplnění přišlo k soudu tento pátek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání