Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nečesaného označila kadeřnice za pachatele: Může odmítnout vyšetření paměti?

Autor: ljš - 
13. září 2015
06:55

Vzpomněla si, nebo jen přijala za vlastní, co jí tvrdilo okolí? Kadeřnice, která v soudní síni po dvou a půl letech zničehonic označila za pachatele Lukáše Nečesaného, má podstoupit speciální vyšetření, které by mělo na tuto otázku odpovědět. Co když ho ale odmítne?

Ludmila B. před třiceti měsíci vyhrála boj o život, když ji kdosi brutálně napadl v jejím kadeřnictví, věc tím pro ni ale neskončila. Naopak je od té doby nepochybně pod velkým tlakem. Policie i její rodina jsou totiž přesvědčeny, že oním neznámým byl Lukáš Nečesaný, ona ale ještě v dubnu odmítala něco takového vyslovit.

„Ne, Lukáše jsem nikdy nepoznala. Všechno to máte přece ve spisu. Já chci mít klid. Najít pachatele je věc policie,“ řekla tehdy reportérce časopisu Reflex. Vzápětí ale přišel se svou verzí její rozčilený manžel. „Byl to Nečesaný, policie ho usvědčila. Jeho otec si myslí, že když má peníze, tak si všechny koupí. Byl to on, ten feťák, potřeboval prachy,“ řekl.

A právě ovlivnění paměti názorem blízkých nebo dokonce policie, která ji podle její výpovědi navštívila týden před soudem, se obávají znalci. „Pacient si informace může doplnit tím, co slyší,“ uvedl znalec. Právě tuto možnost by ale mělo potvrdit nebo vyvrátit speciální vyšetření, které chce soudce na základě tohoto podnětu nechat provést.

„Podmínkou ovšem je, že s tím musí poškozená souhlasit a daná vyšetření zvládnout. Jedná se totiž o velmi náročné testy, které vyžadují dvou- až tříhodinové soustředění,“ řekl Blesk.cz otec Lukáše Nečesaného. Upozornil přitom také na skutečnost, že jedinou věcí, kterou v dřívějším popisu události žena změnila, je právě označení jeho syna za pachatele.

„Nebyla schopna vzpomenout si na to, jak vypadal chlapeček, kterého stříhala jako posledního. U pachatele znovu popsala bundu do pasu, přitom Lukáš měl dlouhý kabát. Jako zbraň i tentokrát uvedla březové poleno, přestože v ráně neměla žádné stopy dřeva, a nezměnila ani místo útoku, i když bylo prokázáno, že k činu došlo jinde,“ vyjmenoval.

Podle něj jsou nyní dvě možnosti. „Pokud by obviněná testy neprošla, pak je její svědectví podle našeho názoru nepoužitelné. Věříme ale, že k němu dojde, slibujeme si od toho, že dojde k faktickému rozkrytí stavu poškozené, její paměti, lživých tendencí a třeba se dozvíme i nové skutečnosti stran možné účasti jiných osob na činu,“ vysvětlil Nečesaný.

Podle renomovaného právníka Jana Černého není ale vyloučeno, že v případě odmítnutí by soud kadeřnici podstoupení vyšetření mohl nařídit. „Rozhodně to není obvyklý případ. Podle mého názoru, pokud poškozený toto znalecké zkoumání odmítne, může ho soud nařídit v případě, že by to vyhodnotil tak, že se ve výpovědích jedná o skutečný rozpor, který by byl zcela zásadní pro posouzení věci,“ řekl Blesk.cz. 

kvik.kvak. ( 13. září 2015 14:48 )

Ta Ukrajinka, to je možný, Nečesaní ale sto pro nejsou. Ty jsi?

kapturek ( 13. září 2015 13:09 )

 pochybuju kdyz mel uz v te dobe fotra reditele nemocnice ze by potreboval nekde krast smesnych tisic korun, ono to spis bude tak ze ta stara rachejtle bud neco kryje, nebo nekoho z rodiny a lze, za to bych ji zavrel

carisima ( 13. září 2015 12:45 )

Kájínek se obnovy nedočkal, takže měří se tady snad stejným metrem? Určitě ne. A znalci? Proč třeba banky mají na ocenění nemovitostí pro zástuavu na úvěr v seznamu pro ně akceptovatelné znalce? Všichni soudní znalci vystudovali a mají certifikáty, ale banky všem nevěří. Nevím, jak vybírají znalce soudy, ale asi rozdíly budou stejné jak v kvalitě práce, tak v ovlivnitelnosti za peníze.

lync ( 13. září 2015 12:07 )

a co se píše to je svatá pravda. Amen

4858 ( 13. září 2015 12:05 )

Nutno dodat,co znám z tisku,že tatínek je zloděj a ukradené miliony říká použil na obhajobu syna-rozumněj na podplácení a koho asi ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání