Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Policista při honičce zastřelil dívku: Po třech letech ho obvinili

Autor: ljš, ČTK - 
7. září 2015
06:40

Dvakrát případ odložili, ale nakonec bude muset před soud. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila policistu, který před více než třemi lety na pražské Strakonické ulici střílel na ujíždějící auto a usmrtil ve voze pětadvacetiletou Michaelu C., která v autě cestovala s kriminálníkem Václavem Hlinovským.

Se smrtí své dcery se nesmířila její matka. Její advokát Jan Salmon se obrátil na Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) poté, co se svými stížnostmi neuspěl u městského a vrchního státního zastupitelství. NSZ nechalo případ znovu prověřit. „Bylo sděleno obvinění pro podezření z přečinu usmrcení z nedbalosti. V té věci je v současné době vedeno vyšetřování, více informací proto nebylo uvolněno,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Bývalý policista Jiří T., který dívku zastřelil, se celou dobu hájil tím, že ji v autě neviděl. Tvrdil, že byla skrčená na sedadle. Vyšetřování ale ukázalo, že mladou ženu vidět mohl. „Zejména v průběhu vyšetřovacího pokusu bylo prokázáno, že pokud by skutečně v průběhu souběžné jízdy mezi tunelem Mrázovka a Zlíchovským tunelem řádně zkontrolovali vnitřní prostory vozidla, museli by poškozenou zpozorovat,“ cituje ČRo z policejního usnesení.

Událost se stala 1. února 2012 ve Strakonické ulici na pražském Zlíchově. Policisté se snažili zastavit ukradené auto, řidič ale začal ujíždět. Nejprve se srazil se služebním vozem, poté se snažil najíždět na policistu. Ten proto několikrát vystřelil ze služební zbraně na spodní část vozidla, řidič ale začal ujíždět Strakonickou ulicí v protisměru. Po několika stovkách metrů z auta vystoupil a utekl. Ve voze zůstala mrtvá žena.

Tehdy pětadvacetiletého řidiče Václava Hlinovského policie dopadla po osmi dnech. Soud mu podle ČRo za řízení pod vlivem drogy uložil podmínku. Mladík byl před tímto trestem celkem dvacetkrát stíhán za majetkovou a násilnou trestnou činnost.

lepabrena ( 12. září 2015 13:31 )

Promluvil starý impotentní ubožák o mrtvé dívce, zastřelené policejním d.e.b.i.l.e.m. AŽ ti, ubožáku, na ulici zastřelí tvé blízké anebo tebe nadosmrti zmrzačí podobný policista, tak abys věděl, koho podporuješ! Michaela C. nebyla narkomanka, byla jen v nesprávnou dobu na nesprávném místě, kdy jí její bývalý spolužák a bratr jejího bývalého přítele, nabídl odvoz za matkou do malého městečka ve Středočeském kraji, díky všem politikům bez dopravního spojení veřejnou dopravou, kde bydlela s matkou a bratrem. V Praze jen pracovala, když v malém městečku nebyla k mání ani práce uklízečky, a bydlela v podnájmu u tety. Vystudovala střední školu s maturitu a ještě bakalářské studium na Vysoké škole finanční a správní. Kdyby na sedadle seděl kdokoliv jiný, policejní kovboj by ho popravil také. ZVLÁŠŤ ZARÁŽEJÍCÍ JE, ŽE NA AUTO STŘÍLEL ZEZADU! Tzn. řidič nenajížděl na policistu, ale utíkal! Dívka v autě však neřídila!

salto ( 8. září 2015 09:31 )

Taky se nedivím, že radši počkají někde za rohem a maximálně potom se jim dostane povytaženého obočí, že mohli jednat jinak

nojasne ( 7. září 2015 11:33 )

To rozhodně ne, to je dáno pouze tím, že se medializují pouze sporné zákroky. Článek policista se střelbou počkal a pak pachatele zneškodnil jedním chvatem, nasadil mu pouta a pak jej ani nezkopal na titulce plesku nenajdeme, přesto se správně provedené zákroky dějí častěji, nežli nějaké excesy. Ale to už je zákon médií, článek majitel firmu nevytuneloval taky není moc zajímavý.

jotopir ( 7. září 2015 10:27 )

Takže policista se snažil zastavit kradené auto které nebezpečným způsobem ujíždělo a mohlo kdykoliv někoho zabít, nešťastnou náhodou při tom zastřelil "nevinnou" holku a bude za to trestán? A pak se divíme, že policisté so bojí zasahovat, když máme takovéto zákony...

agent ( 7. září 2015 10:00 )

Ve své podstatě je role policisty před veřejností zcela jasná. Ať koná jakkoliv, vždy to je nějak zásadně špatně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání