Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dahlgren už je v České republice: Mezi rozhodnutím o vydání a převozem uplynulo jen pár hodin

Autor: ČTK, dce - 
31. srpna 2015
11:48

Američan Kevin Dahlgren, obviněný ze čtyřnásobné vraždy, byl vydán do Česka. Dahlgrenův český advokát Richard Špíšek řekl, že jeho klient by mohl být vydán v „řádu dnů či dokonce hodin“ – ukázalo se, že měl pravdu, Dahlgrenův přesun byl velmi rychlý! Američan se vydání bránil dva roky a poslední odvolání podal minulý týden. V ČR mu hrozí doživotní trest vězení.

Podle informací Blesk.cz přistálo už letadlo s Kevinem Dahlgrenem v pondělí krátce před polednem na letišti v Praze. V nejbližší době bude převezen do Brna. Když letadlo dosedlo na ranvej, během pár minut kolem něj byla policejní auta a i několik těžkooděnců, kteří po chvíli vstoupili do letadla.

Celou situaci okomentoval i prezident Miloš Zeman: "Američané se zachovali korektně a jsem jim za to vděčný."

 

Americké ministerstvo spravedlnosti podle ČT napsalo odvolacímu soudu v Richmondu, že všechny soudy, které se případem zabývaly, Dahlgrenovu žádost o přerušení extradičního řízení zamítly. Jeho americký právník navíc dostal dopis z ministerstva zahraničí, které ubezpečilo, že americká ambasáda v Praze bude s Dahlgrenem v pravidelném kontaktu. Konečné slovo ve vydávacím řízení má ministerstvo zahraničí USA, o jehož oficiálním rozhodnutí však dosud není nic známo. Není tak jasné, kdy by mohl Dahlgren do ČR zamířit.

„Ve věci vydávacího řízení jej nezastupuji, takže přesnější informace nemám. Oficiální informace o jeho vydání ke mně zatím nedorazily,“ uvedl Špíšek. Doplnil, že vydání Dahlgrena do ČR očekával od samotného počátku. Podle něj k tomu „vše směřovalo“. Upozornil, že žádné z úředních či soudních rozhodnutí v USA až dosud nenaznačovalo, že by vydání do ČR nebylo časem možné.

Špíšek předpokládá, že jej k zastupování Dahlgrena, jemuž byl v ČR přidělen ex offo, vyzve jihomoravská policie. Očekává, že Američan bude umístěn do vazební věznice v Brně-Bohunicích, kde se budou konat jeho výslechy. Dahlgren bude mít samozřejmě možnost zvolit místo Špíška jiného obhájce.

Dahlgren je ve vazbě od května 2013, kdy přiletěl do Washingtonu. České úřady jej obvinily, že nedlouho předtím v Brně-Ivanovicích brutálně zavraždil svoji sestřenici, jejího manžela a jejich dva syny. U rodiny bydlel a v Česku se živil jako učitel angličtiny. Po činu odjel do Vídně na letiště a vrátil se za oceán. Podle české policie jsou důkazy proti němu jasné, pochybnosti však panují ohledně motivu.

S vydáním americké soudy souhlasily již před časem, Dahlgrenovi právníci však podali stížnost proti legálnosti vazby, což celé řízení výrazně zpomalilo. Minulý týden se obrátili na Nejvyšší soud USA poté, co soudy nižší instance rozhodly, že při vydávání není nutné čekat na rozhodnutí o legálnosti vazby.

ninga ( 31. srpna 2015 21:11 )

tvoje názory jsou gumové. kdyby ho nevydali, budeš kvičet taky

qwertina ( 31. srpna 2015 17:42 )

inkwizitor ( 31. srpna 2015 14:52 )

 Ten motiv je uplne jasny a jednoduchy. V Amerike v rodine od malicka ako vyrastal, neustale pocuval ohovarku moravskej rodiny. Tak sa zobral a cielene ich siel do Brna po americky vyvrazdit.Od jedu. Ako spravny americky c.oc.ot.

bum-bella-bum ( 31. srpna 2015 13:55 )

vegeto ty se hlavně s klonováním na sebe už vy ser

kaskader ( 31. srpna 2015 13:54 )

Které naše děvče se do vězně zase zamiluje. Vězni a migranti mají u nás zelenou, ČR má málo mladých mužů?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání