Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Kokain jako víno: Pašeráci skrývali drogy rozpuštěné v lahvích s vínem

Autor: ČTK - 
21. srpna 2015
13:24

Policie zadržela v červenci osmičlennou organizovanou skupinu, která dovážela do Česka z Peru kokain rozpuštěný v lahvích s vínem. Kriminalisté u pachatelů zajistili 1,3 kilogramu velmi čisté drogy v hodnotě minimálně deset milionů korun a čtyři nelegálně držené zbraně. ČTK to dnes sdělila mluvčí Národní protidrogové centrály Barbora Kudláčková. Detektivové podle ní obvinili zadržené z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za což jim v případě odsouzení hrozí až 18 let vězení.

Všichni členové skupiny byli podle Kudláčkové Češi. Pašeráci ukrývali kokain do vinných lahví, které se podle ní nijak nelišily od originálu. S drogami létali z Peru na některé z velkých evropských letišť, poté do Vídně a dále autem do České republiky.

„Na území České republiky kurýři lahve předávali hlavnímu organizátorovi, který nejdříve z roztoku extrahoval kokain, který dále naředil a distribuoval síti odběratelů z řad movitější skupiny obyvatel, zejména na území Prahy a Středočeského kraje,“ uvedla mluvčí. Do obchodů s drogami byla podle ní zapojena i manželka a syn organizátora, kteří zároveň provozovali soukromou mateřskou školku.

Video Policisté zadrželi osmičlennou skupinu pašeráků drog. - Policie ČR
Video se připravuje ...

 

Čistota dovezeného kokainu byla podle detektivů 80 až 90 procent, před distribucí se tedy droga několikrát ředila. Skupina propašovala do Česka zhruba šest kilogramů této kvalitní drogy. „Při současné průměrné ceně kokainu v Praze, která je 2000 korun za gram, si mohla organizovaná zločinecká skupina pouze u zadokumentovaného množství kokainu vydělat kolem 50 milionů korun,“ uvedla Kudláčková. Kurýrům dával podle ní organizátor po předání lahví desítky tisíc korun.

 

Detektivové se případem zabývali od léta loňského roku. Protože skupina často měnila příletové trasy, začali spolupracovat s peruánskou, španělskou, francouzskou a rakouskou policií. Loni v září tak byli zadrženi v Limě dva kurýři se čtyřmi lahvemi obsahujícími zhruba 1,5 kilogramu kokainu. Další kurýry zadrželi kriminalisté ve Vídni a Madridu.

Video Kokain byl chytře rozpuštěný ve víně. - Policie ČR
Video se připravuje ...

 

Při červencovém zátahu zadrželi jihomoravští policisté tři pachatele na na hraničním přechodu Chvalovice – Hatě. Ostatní členové organizované skupiny byli následně zatčeni v Praze a ve Středočeském kraji. Detektivové jim zabavili majetek za miliony korun a zajistili samopal s tlumičem, dvě dvouhlavňové brokovnice a malorážku s puškohledem a tlumičem. Na případu detektivové stále pracují, podle mluvčí pravděpodobně zadrží ještě další lidi.

 

Pašování rozpuštěného kokainu není podle Kudláčkové časté. „Stále nejběžnější způsob úkrytu při dovozu kokainu na naše území představují zavazadla, tělní dutiny a poštovní zásilky,“ uvedla. Nejčastějšími zdrojovými zeměmi pro kurýry dovážející kokain do České republiky jsou zejména s ohledem na cenu letenek a další finanční náklady Peru, Venezuela, Brazílie a Dominikánská republika.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání