Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Romka nastrčená ombudsmankou u soudu vyhrála: Makléřka se musí omluvit za diskriminaci

Autor: ČTK - 
14. srpna 2015
10:23

Realitní makléřka Eliška Nosková se má omluvit Romce Lence Balogové za diskriminaci, rozhodnul dnes litoměřický okresní soud. Odškodnění ve výši 100 000 korun, které Balogová požadovala, soud zamítl. Balogová předstírala zájem o nájem bytu, ale byla odmítnuta proto, že majitel bytu si ho nepřeje Romům pronajmout.

Podle soudce Jiřího Šlapala nahrávka hovoru mezi Balogovou a zástupcem realitní kanceláře prokázala, že Balogová byla diskriminována. Nosková se má veřejně omluvit do tří dnů od nabytí právní moci rozsudku. Soud jí uložil přesný text omluvy.

Spor má počátek v roce 2013, kdy úřad ombudsmana na základě podnětů testoval realitní kanceláře a jejich ochotu pronajímat byty Romům. Kancelář veřejného ochránce práv spolupracovala s Poradnou pro občanství, občanská a lidská práva, která přístup realitních kanceláří k Romům podle smlouvy s ombudsmanem prověřovala. Tehdejší ombudsman Pavel Varvařovský si tak chtěl ověřit případy jednání realitních makléřů, kteří odmítali zprostředkovat nájemní bydlení Romům s odůvodněním, že si to majitel bytu nepřeje.

bibs_7 ( 13. září 2015 17:50 )

Neprovokuj, nebo na to zavedou vázne jeste povinní kvóty.

bibs_7 ( 13. září 2015 17:47 )

Tohle je trest za hloupost, a za tu se vzdycky platí. Takze jako takový paní ombudsmance doopravdy patrí. Jenom opravdický blbec to totiz resí takhle, jak to resila ona. Mela milion mozností pozvat paní zájemkyni na obhlídku bytu a pak jí za pár dní sdelit, ze ho dostal nekdo jiný. Takze sup sup omluvit se (za svou vlastní i.d.i.o.c.i.i - doufáme, ze to byla jenom slabá chvilka), z nosu jí tou omluvou koneckoncu neubudne, a napríste snad paní maklérka bude moudrejsí a ehm ... politicky korektnejsí.

elvier ( 29. srpna 2015 18:43 )

A co teda jako?majitel si muze vybrat komu sveri klice od sveho bytu.a ze cikorky nikdo nechce ubytovat?a divite se?dostavaj byty zdarma a ty nicej.a ani je pak z bytu nedostanete.

agent ( 28. srpna 2015 19:51 )

Opět se řeší důsledek nikoliv příčina, v tomto případě jednání makléřky. Cikánce bych za tohle plivnul do ksichtu. Ať jde mezi "své" a tam začne dělat pořádek a něco napravovat.

mikimaus321 ( 14. srpna 2015 16:18 )

a co má dělat člověk který chce prodat byt,ale ten nikdo nekoupí protože kolem bydlí tlupa c.kánů?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání