Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Policisté zaútočili na nákladní vlak. Kvůli důkazům v kauze českých teroristů

Teroristé v Česku chtěli zaútočit na vlak zápalnými lahvemi
Teroristé v Česku chtěli zaútočit na vlak zápalnými lahvemi  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: simao - 
13. srpna 2015
13:35

Vzali molotovovy koktejly a zapálili vlak. Proč se policisté uchýlili k takto dramatickému činu? Kvůli soudu s českými teroristy - partou anarchistů, kteří údajně chystali útok právě na železnici.

"Ukázalo se, že nákladní vlak s lahvemi hořlaviny zapálit jde," uvedl zdroj obeznámený s policejním pokusem MF Dnes. Šlo přitom o to dokázat, zda by plánovaný útok skupiny českých anarchistů na vlak byl ve výsledku opravdu tak nebezpečný, jakou škodu by způsobil. K pokusu samozřejmě nedošlo v ostrém provozu, ale na zkušebním okruhu u Velimi ve středních Čechách.

"Výsledek byl očekávatelný – tedy že při iniciaci hořlavé směsi zejména z benzinu došlo k zapálení. Benzin hoří, a hoří i na dřevěné podlážce železničního vozu. Jestli někdo čekal výbuch nebo díru v podlaze, tak k tomu nedošlo," dodal k pokusu advokát Petr Šťastný, který zastupuje jednoho z obviněných.

Levicoví extremisté ze Sítě revolučních buněk chtěli zaútočit na železnici na trase Praha–Plzeň. Jejich cílem se měla stát vlaková souprava přepravující vojenský materiál, uvedly před časem lidovky.cz. Jenže ÚOOZ je při razii na několika místech v Česku vyhmátl. V bytě v Brně na Králově poli pak našli podle informací ČTK nástražný výbušný systém – prý extrémně nebezpečný předmět, hromadně účinnou zbraň.

Vyzbrojeni pak měli být radikálové údajně také právě zápalnými lahvemi. Za hlavního organizátora útoku je považovaný výhybkář Petr S. "Jsme kamarádi a vždy jsem ho měl za pacifistu," vzkázal z vazby v MfD další obviněný Martin I. a tvrdí: "Celý případ je výsledkem policejní provokace a já jsem nikdy žádný útok na vlak realizovat nechtěl." Trojici obviněných však za plánování teroristického útoku hrozí 12 až 20 let vězení, případně i výjimečný trest.

moiaza ( 13. srpna 2015 15:20 )

 To se zase zasmějeme. Vzpomínám si, jak Ičko přepadl se svým "vojskem" Mošnovské letiště.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání