Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Češka unesla dcerku z Kanady. Vracet ji zpět nemusí, ale začíná soudní válka

Marcela Z. (vpravo) dle kanadské zprávy unesla svou dceru (vlevo).
Marcela Z. (vpravo) dle kanadské zprávy unesla svou dceru (vlevo).  (Autor: Foto CBS News)
Autor: simao - 
4. srpna 2015
12:12

Češka Marcela Z. byla označená za únoskyni kvůli tomu, že odvezla svou 3letou dceru z Kanady proti vůli jejího otce. Po Češce bylo vyhlášeno pátrání, celá věc skončila u soudu. Marcele však svitla naděje, že vše může skončit z jejího pohledu dobře. Podle posledního verdiktu vracet dítě do Kanady (zatím) nemusí. Rozhořela se však soudní válka mezi Češkou a kanadským otcem malé Marii.

Sebrala dceru a z kanadského Quebecu ji prostě a jednoduše odvezla. Ačkoli ji neměla svěřenou do péče. Marcela Z. si tak vysloužila nálepku únoskyně, objevila se v databázi Interpolu a kanadská policie požádala tu českou, aby pomoha českou matku vystopovat.

Poté, co se Marcele s dcerou podařilo překonat Atlantik, se do ní pustily i další instituce. „Otec je nesmírně rozrušen, bojí se o její bezpečí. Zahájil proces vedoucí k jejímu návratu, ale ten může trvat dny, týdny či měsíce, což je nešťastné,“ uváděla organizace Missing Children's Network, která vyrazila na pomoc Kanaďanovi Alexandrovi Galipeauovi, usilujícímu o návrat své dcery.

Marcela Z. odvezla svou dceru z Kanady. Marcela Z. odvezla svou dceru z Kanady. | Reprofoto CTV News Montreal

Stal se z něj tyran?

Na svou obhajobu pak z krytu vyšla i paní Marcela. „Podotýkám, že jsem domů vezla dceru, která se narodila v Česku a má tady trvalé bydliště. Po příjezdu jsem se otci ozvala. Já jsem se neschovávala,“ reagovala v MF Dnes Češka, která se s Kanaďanem seznámila v roce 2008 při pracovní cestě do USA. Z jejího partnera se však prý vyklubal tyran, který ji a malou Mariu ubytoval ve sklepě u svých rodičů. Prý v prostorech bez oken. Marcela Z. tvrdí, že se choval i násilnicky, a svou dceru dokonce shodil z postele na zem.

Útěk se jí však nakonec může vyplatit, uvedla nyní MFD. Soud sice nejprve rozhodl o tom, že Marcela musí dceru do 30denní lhůty vrátit do místa „obvyklého bydliště“ v Kanadě, odvolací Krajský soud v Brně však tento verdikt zrušil. „Závěry soudu prvního stupně shledává odvolací soud přinejmenším předčasnými. Je zapotřebí zkoumat úmysl obou rodičů založit bydliště dítěte počínaje jeho narozením,“ uvedl listu soudce Jiří Zrůst. A Maria se narodila v Česku.

Kanaďan Alexandre Galipeau chce zpět svou dceru, kterou Češka Marcela Z. odvezla z Kanady. Kanaďan Alexandre Galipeau chce zpět svou dceru, kterou Češka Marcela Z. odvezla z Kanady. | Reprofoto CTV News Montreal

Její matka nyní tvrdí, že s dcerou byla v Kanadě jen na návštěvě, otec (který kvůli soudnímu procesu přiletěl do Česka) naopak oponuje, že nešlo o výlet, ale že se tam Marcela a Maria přestěhovaly. Spor se tak potáhne dál, soud bude zkoumat třeba i to, zda Marcela Z. v Česku rušila své účty a různé smlouvy, což by dokládalo tvrzení o stěhování se. Dojít by mělo i na výslechy příbuzných či dětských lékařů.

hofihofi ( 4. srpna 2015 15:36 )

Je to vyhradne o cizincich, kdyz se to resi s KANADSKYMI SOUDY.

hofihofi ( 4. srpna 2015 15:33 )

Je to o cizincich, kd\z se resi v ktere zami bude dite bydlet.

hofihofi ( 4. srpna 2015 15:31 )

Neznas justici a pises nesmysly, soudy musi resit vse co dostanou.

hofihofi ( 4. srpna 2015 15:06 )

Prd si uvedomila, kdyz se jako krava vdala.

jan490 ( 4. srpna 2015 14:26 )

Dcera je narozena v Cesku, vydat Ceskeho obcana Kanade je mozne jestli ten vykonal nejaky zvlaste tezky zlocin. Holcicka urcite nic podobneho nespachala a tak by nemel byt problem. Nevim proc ceske soudy moznost vydani Ceskeho do zahranici obcana vubec resi. Mozna se Ceske zakony podrizuji z nejakych neznamych pricin Kanadskym? Jestli ano, nejde o naruseni suverenity statu? Nebojsme kolonii Kanady? Nebo budeme lizat zadky kanadskym uchylum do nekonecna? Pred 9 lety cesky urad na ochranu deti vydal 3 ceske deti usvedcenemu pedofilovi do Toronta , takze se pripravme na podobny chod udalosti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání