Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Janouškovi zamítli dovolání: Zůstává za mřížemi

Roman Janoušek zůstává za mřížemi.
Roman Janoušek zůstává za mřížemi.  (Autor: Ladislav Křivan)
Autor: ČTK, ljš - 
22. července 2015
07:35

Trest 4,5 roku za sražení řidičky v opilosti platí! Nejvyšší soud už rozhodl v kauze Romana Janouška, zatím však nezveřejnil výsledek. Vše ale nasvědčuje tomu, že lobbistovi jeho dovolání zamítl. Jinak by už Janoušek musel být podle zákona na svobodě.

Podle databáze InfoSoud rozhodl NS 14. července. Podle nových pravidel komunikace ale zatím nezveřejnil ani stručnou informaci o výsledku. Ředitel kanceláře předsedy NS Aleš Pavel nechtěl rozhodnutí komentovat, dokud jej neobdrží účastníci řízení.

Protože Janoušek nadále zůstává za mřížemi, znamená to podle deníku Právo, že soud jeho dovolání zamítl. V opačném případě by již musel být propuštěn a dále stíhán na svobodě.

Opilý lobbista podle pravomocného verdiktu porazil v březnu 2012 v pražské Michli řidičku vietnamské národnosti. Předtím naboural do jejího auta a od nehody ujel. Když zastavil na červenou, žena jej dohonila, stoupla si před jeho vůz a chtěla s ním situaci řešit. Janoušek proti ní nejdřív dvakrát popojel, poté se na zelenou rozjel, řidičku porazil a ujel. Způsobil jí otok mozku a zlomeniny žeber i kotníku. Po nehodě strávila zhruba měsíc a půl v nemocnici. Kdyby jí lékaři neposkytli včasnou pomoc, mohla i zemřít. Lobbista jí později zaplatil odškodné 900 000 korun.

Janoušek, kterému policisté po incidentu naměřili dvě promile alkoholu, se hájil tím, že ženu v okamžiku střetu neviděl a že ji zřejmě zachytil jen zpětným zrcátkem. Tuto verzi však vyvrátil jak revizní znalecký posudek, tak i odposlechy lobbistova telefonu.

Pražský městský soud muži původně uložil za těžké ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky tříletý trest, který odvolací senát o rok a půl zpřísnil. Lobbista navíc nesmí sedm let usednout za volant. Podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana měl Nejvyšší soud zvážit, zda justice zvolila přiléhavou právní kvalifikaci. Žalobci byli totiž přesvědčeni o tom, že se muž pokusil o vraždu.

Argumentace Janouškova vlastního dovolání není známá. Lobbista před časem požádal o přerušení trestu vězení ze zdravotních důvodů. Krajský soud v Brně mu nevyhověl. Janoušek podal stížnost, ale nakonec ji stáhl. Chtěl, aby NS mohl co nejdříve rozhodnout o jeho dovolání.

salto ( 22. července 2015 09:28 )

Janoušku, Janoušku - všichni se na tebe vykašlali. myslel jsem si, že tě z lochu vytáhne "andreslawicky", ale jak je vidno i on si nad tebou umyl ruce (a to tolik věřil v sílu peněz - které však neměl)

hejhej ( 22. července 2015 08:33 )

Náš stát není právní. Když se jedná o nemajetného člověka, který něco udělá, hned se o něm píše, stejně jako o trestu nebo doválání.Když se jedná o ožralu a podvodníka Janouška, který má chapadla k policii, politikům a soudům tak se mlží. Stejně jako u kobyly Nagyové, kdy soudkyni trvá 3 měsíce, aby zdůvodinila osvobozující rozsudek. Naše justice je prolezla korupcí, proto se jí neustále zvyšují platy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání