Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Vědci odhalili pět klíčových vlastností, které mají masoví vrazi společné

(ilustrační foto)
(ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: bop - 
22. července 2015
06:20

V životních příbězích masových vrahů se často objevují společné znaky – zneužití, drogy, nestabilní rodiny, projevy voyeurismu a sadomasochismu už od raného dětství a z 90 % jsou to muži. Tady ale podobnosti nekončí. Podle časopisu Real Crime nyní vědci přišli s pěti klíčovými vlastnostmi, které mají tyto hluboce narušené osobnosti společné.

Podle kriminologů je jednou z věcí, která spojuje zabijáky, závislost na moci. I když už je konec hry a dotyčný musí vědět, že se blíží jeho zatčení, tato závislost ovlivňuje jeho jednání stejně silně jako kterákoliv jiná. S trochou nadsázky bychom je mohli označit za feťáky a pocit moci za jejich drogu.

Dalším společným znakem je možná překvapivě viditelná snaha lidi těšit. Je to jen maska, krytí pro zlé nitro, které tak mnohdy dlouho zůstává neodhaleno – dokud není pozdě. Koho by napadlo, že ten milý pán z konce ulice, který vždycky všem v okolí tak ochotně vyhoví, by byl schopen někoho mučit?

Třetí vlastností je sklon k sobeckému chvástání, kterému se nedokážou vyhnout. Ať už je to potřeba se svěřit (sourozenci, příští oběti, veřejně anonymním dopisem), navštěvovat místa činu či hroby obětí nebo tendence uchovávat si trofeje s hrůzným činem spojené. Naštěstí je to často slabina, která pomůže k vrahovu dopadení.

Společným rysem je také schopnost povrchně zapůsobit. Tyto osobnosti se velmi dobře orientují v emocích druhých lidí a snadno odhalí jejich slabosti. Ty potom využijí ve své manipulativní hře a přimějí je jednat tak, jak by za normálních okolností nejednali. Schopnost vzbudit důvěru je bohužel velmi nebezpečná.

Úplně nejnebezpečnější společnou vlastností je ale jejich průměrnost a nenápadnost. Jsou schopni tak dokonale zapadnout do společnosti a přijmout společensky vhodné role, že nikoho ani nenapadne uvažovat, co asi dělají za zavřenými dveřmi.

Studie také prokázaly, že změny v čelním laloku, hypotalamu a limbickém systému mohou způsobit extrémní agresi, ztrátu kontroly a špatný úsudek.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání