Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Otec Nečesaného končí jako ředitel liberecké nemocnice: Kvůli podezření z korupce

Autor: ČTK ljš - 
17. července 2015
14:20

Synovi vybojoval propuštění z vězení, samotnému Luďku Nečesanému ale kvůli podezření z korupce hrozí, že za mřížemi skončí on sám. Vyšetřován je sice na svobodě, kariéra se mu ale postupně hroutí. Ve čtvrtek se rozhodl rezignovat na místo generálního ředitele Krajské nemocnice Liberec.

Luděk Nečesaný, který byl z korupce obviněn v červnu, uvedl, že nechce, aby jeho kauza nemocnici poškozovala. Svou rezignaci proto ve čtvrtek oznámil představenstvu. V čele nemocnice zůstane Nečesaný do 1. září, kdy by ho měl vystřídat lékařský ředitel Richard Lukáš.

„Změnami v představenstvu nemocnice se bude ve čtvrtek 23. července zabývat na mimořádném jednání dozorčí rada,“ řekla její předsedkyně, semilská starostka Lena Mlejnková (Starostové pro Liberecký kraj).

"Odejít z pozice generálního ředitele a předsedy představenstva Krajské nemocnice Liberec jsem se rozhodl z toho důvodu, aby nebyla nemocnice vláčena médii kvůli mé kauze, která nesouvisí s nemocnicí ani současným obdobím, ale je zneužívána k politické kampani. Do Krajské nemocnice Liberec jsem přišel se svým týmem, který však může ve své práci i nadále pokračovat, a proto jsem na pozici generálního ředitele pro jeho morální, lidské i medicínské kvality navrhl dosavadního lékařského ředitele a místopředsedu představenstva Lukáše," uvedl Nečesaný.

Nečesaného obvinila policie 24. června z přijetí úplatku, hrozí mu pět až 12 let vězení. Spolu s ním obvinili i jeho ženu Šárku, které za legalizaci výnosů z trestné činnosti hrozí tři roky až osm let vězení. Obvinění souvisí s údajným předražením dvou zakázek na vybavení kardiocentra a traumacentra liberecké nemocnice o 24 milionů korun. Zakázkami z let 2008 až 2009 v celkové hodnotě zhruba 230 milionů korun se policie zabývá na základě trestního oznámení z roku 2012.

Nečesaný je přesvědčen o tom, že za jeho obviněním je snaha odříznout ho od financí a zabránit mu v boji za osvobození syna Lukáše, který byl odsouzen k 13 letům vězení za vraždu. Právníkům Nečesaného se nedávno podařilo dosáhnout u Nejvyššího soudu zrušení rozsudku a vrácení případu k hradeckému soudu. "Policie mi zabavila 200.000 korun v hotovosti z trezoru, údajně že to má být nějaká záruka za škody, které jsem způsobil. Obstavili mi i účty," řekl již dříve ČTK Nečesaný. V boji za syna ho to ale podle něj rozhodně nezastaví.

Nečesaný podal proti obvinění stížnost. Navzdory trestnímu stíhání chtěl v čele nemocnice zůstat, postavilo se za něj představenstvo i dozorčí rada. Teď ale nechce nemocnici škodit. Podle mluvčí nemocnice Barbory Silné chtěl původně Nečesaný skončit ve funkci s okamžitou platností. "Z organizačních a administrativních důvodů ale skončí až k 1. září," řekla ČTK. Nečesaný zatím složil funkci generálního ředitele, ve čtvrtek na mimořádném jednání dozorčí rady však chce rezignovat i na post v představenstvu. "Od září by ale měl působit jako ředitel pro řízení zdravotní péče a lidských zdrojů," dodala mluvčí. V představenstvu by měl Nečesaného nahradit technický ředitel Jan Rais.

tggb ( 18. července 2015 20:48 )

doktoři a sestřičky z Karlových Varů tohle prase hnali jako krále Kazisvěta v té pohádce, zkur.vil na co šáh a málem by přived celou nemocnici na buben,

fojtikovic ( 18. července 2015 06:56 )

Ty máš dost vypatláno že?

paralenka ( 17. července 2015 15:09 )

 Na každou ..... se vaří voda, tahle už vřela fest! Zametal synkovi cestu z peněz, které si díky "flexibilitě" nahrábnul!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání