Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

20 let od vytažení první mrtvoly z Orlické přehrady: Jednoho z vrahů letos možná pustí

14. července 2015
20:13

Právě dnes je to dvacet let ode dne, kdy potápěči po dlouhých týdnech hledání ve stometrové hloubce pod hladinou řeky vytáhli železný sud s děsivým obsahem. Tento den značil skutečný začátek vyšetřování záhadného mizení podnikatelů. Případ je dnes známý jako „Orlické vraždy“!

Byl začátek 90. let, když se z pražského podsvětí až ke kriminálce dostala zpráva o pohřebišti podnikatelů pod přehradou. Policisté hledali na Slapech, ale bez úspěchu. Až 14. července 1995 našli báňští potápěči ve stometrové hloubce pod Žďákovským mostem na Orlíku podezřelý sud.

A ten odstartoval jeden z nejotřesnějších případů novodobé české historie. První vražda se odehrála už v roce 1991. Karel Kopáč a Ludvík Černý zabili podnikatele Katovského a „vydělali“ si tak 800 tisíc Kčs.

Katovský skončil jako první oběť pouze v drátěném pletivu, ale i jeho ze dna Orlíku potápěči vytáhli. Sud, který byl vytažen jako první, obsahoval druhou oběť gangu. Na vylepšený systém zbavení se oběti přišel Vladimír Kuna – tělo oběti nacpal do sudu a na popud Černého ho posypal louhem. Reakce chemikálie byla ale bouřlivá a sud málem vybuchl.

Oběťmi orlických vrahů se stali ještě čtyři lidé, jedním z nich byla matka Vladimíra Kuny, který chtěl dědit její majetek. Ta ale zemřela v nemocnici po výbuchu bomby, kterou jí gang poslal. V Orlické přehradě skončil i starožitník Vlastimil Hodr.

Černý se ještě ve sklepě Kunova domu pokusil zastřelit policistu Jána Mata, náboj se ale ve zbrani vzpříčil. Mato zemřel o deset let později při zásahu proti ruskému šílenci v pražském metru.

Začátkem roku 1994 měl Kopáč s Kunou vážnou dopravní nehodu, při které utrpěl Kopáč vážné zranění páteře a zůstal připoutaný na invalidní vozík. O rok a půl později už z přehrady policie tahala jejich oběti!

Nejprve se vše před médii tajilo – když k přehradě, kolem které se motaly desítky policistů, přijela televize, říkalo se, že se jen čistí dno nádrže a sbírají vzorky po ekologické havárii v roce 1986. Nakonec vše ale prasklo, a když Kopáč z televize zjistil, že policie už mrtvoly našla, pokusil se zabít, ale policisté ho zneškodnili. Při zatýkání se střelil do rozkroku.

Soud začal v roce 1997, rozsudky padly už po devíti zasedáních. Černý dostal doživotí, Kopáč 21 let, po sedmi letech ale spáchal sebevraždu – oběsil se na tkaničce od pyžama. Kuna dostal po odvolání 25 let. A právě on možná letos uvidí zase nebe bez mříží.

Je totiž možné, že Vladimíra Kunu za dobré chování propustí už letos! Tedy o pět let dřív! „K tomuto případu nemůžeme bez vědomí dané osoby podat žádné informace,“ řekl Blesk.cz mluvčí vězeňské služby. K jeho případu se může vyjádřit pouze Kunův advokát, který nebyl k zastižení.

kimbe ( 17. července 2015 15:49 )

 Za dobré chování o čtvrtinu trestu půjde dřív domů. Co dodat.

vlamore ( 14. července 2015 23:37 )

moiaza:....není co dodat!!

moiaza ( 14. července 2015 23:00 )

A hned brzy po revoluci začali hodní lidumilové doslovně naplňovat slova lihového Vaška o pravdě a lásce. Dříve, než podnikatele nacpali do sudu, řekli jim pravdu a zahrnovali je láskou. Z čisté lásky je zaleli louhem a ponořili do Orlické přehrady. Jistil to všechno Vašek zlaté péro. To byly doby. To byl adrenalin. Kuponovka Vaška z poctivosti fraška.

libren ( 14. července 2015 22:05 )

 Copak že se Kopáč oběsil na kaničce od pyžama není tak hrozný, horší by bylo kdyby se oběsil na tkaničce. Jinak vrahy nechte tam kde jsou, žádný ven. Doživotí nebo provaz, zvlášť takovým. Stačí se mrknout na film Sametoví vrazi. To je něco.....

jirimat ( 14. července 2015 21:07 )

Čeština-nepřítel novinářů! Ale píšou stále, gramatika je nezajímá!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání