Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dítě nám přesolili k smrti, pláčou rodiče holčičky. Soudí se s nemocnicí, v níž zemřela

Autor: jp - 
9. července 2015
14:41

Ke konci se chýlí čtyři roky vedený soudní spor rodičů Iony (†1,5) s hradeckou nemocnicí. Podle nich zemřela, protože ji v ní převodnili a „přesolili“. Chtějí tři miliony. Špitál ale vinu odmítá a znalci stojí při něm.

Iona skončila v nemocnici kvůli chřipkové viróze, při které zvracela a měla průjmy. Podle advokáta rodiny se jí ale dostalo nešetrné rychlé léčby. Během večera a noci ji lékaři „zasolovali“ náloží sodíku, které měla už tak dost, a „nalili“ do ní tři litry tekutin.

To je, jako by dospělý dostal 30 litrů vody. Byla jak slaneček,“ vytkl už dříve advokát. Ioně selhával organismus a zemřela na otok mozku. Po smrti měla místo původních 8,5 kilo o tři kila víc, tedy 11,5 kilogramu.

Znalec Vratislav Smolka včera označil celkovou léčbu dítěte za správnou. Jediné, co špitálu vytkl, byly nedostatky v dokumentaci a nedostatečný monitoring hladiny sodíku.

Chápu ale lékaře, který ve stresu nad umírajícím některé věci nezapíše,“ dodal znalec s tím, že množství sodíku nebylo přesto při léčbě Iony tak zásadní, protože šlo hlavně o to, udržet její oběh, dýchání a vyřešit acidózu.

Advokát rodiny děvčátka však nechápe, jak mohl dojít k závěru, že přílišné zasolování sodíkem bez hlídání jeho hladiny bylo správně, když v dokumentaci chybí záznamy za 16 hodin léčby.

Přitom sám znalec připustil, že kdyby množství sodíku příliš narůstalo, zřejmě by to vyžadovalo úpravu léčby a použití jiných roztoků, než které děvčátko dostávalo. Advokát rodiny proto podal trestní oznámení pro nepravdivě zpracovaný posudek. To ale nic nemění na tom, že soudce příští pátek vynese rozsudek.

abyss ( 9. července 2015 21:17 )

Iona je německé jméno a podle německého kalendáře má svátek 4.června.

abyss ( 9. července 2015 21:12 )

Není to zase tak málo. Průměrná váha kojenců v 18ti měsících je 8,5 - 13kg. Tedy její váha byla na hranici průměru a podprůměru, což je u spousty děvčátek s drobnou konstitucí normální. Naopak chlapci v tomto věku dost často překračují horní hranici průměru.

ivkanatka ( 9. července 2015 15:43 )

Znamená to tedy, že než šla malá do nemocnice, měla v roce a půl pouze 5,5 kila ? Nedivím se, že takové tělíčko nevydrželo léčbu........nehledala bych chybu hned u lékařů ! Tatínek naopak vypasený ažaž !!!!!

andreas ( 9. července 2015 14:54 )

Nechápu - nebyl v tom asi úmysl, ale šílená nedbalost - 16 hodin nenapsat ani čárku - v takových případech snad kontroluji dítě každou půlhodinu - hodinu a během 16tihodin žádná změna??? ... a pak při nástupu nové ať už denní či noční služby po 12tihodinách... nikdo nic a co vizita???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání