Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Alkohol, vedra, koupání: Od pátku se v Česku utopilo 7 lidí

Autor: ČTK - 
6. července 2015
11:17

V pátek a o prodlouženém víkendu se v Česku utopilo již sedm lidí. Podíl na úmrtích měl alkohol i vedra. Jeden mladík se šel koupat, ačkoli zřejmě neuměl plavat. Odborníci radí, aby lidé při nynějších vysokých teplotách nepřeceňovali své síly a vyhnuli se větší námaze.

Poslední obětí je třiadvacetiletý mladík, který dnes utonul při koupání v jezeře Lhota poblíž obce Dřísy u Prahy. Podle policie seskočil ze šlapadla, aby se vykoupal, a již se nevynořil. Nalezen byl až po hodině, záchranáři mu již nemohli pomoci.

 

Koupání nepřežil ani třiadvacetiletý mladík, kterého záchranáři našli v pondělí nad ránem v táborské vodní nádrži Jordán. Mladíka hledali od nedělního večera. Podle mluvčího opilí kamarádi utonulého říkali, že ho naposled viděli poblíž mola.

Tělo v těchto místech pod hladinou našli potápěči asi dvě hodiny po půlnoci. Koroner nezjistil na těle známky cizího zavinění. Kvůli přesnému určení příčiny smrti nařídil pitvu. Kamarádi pohřešovaného měli podle policie v dechu 2,5 až tři promile alkoholu.

 

Dalším utopeným je devatenáctiletý muž, který se utonul v neděli v podvečer v Blansku v zatopeném lomu poblíž nádraží. Mladík byl cizinec, asi z Bulharska. „Šel se vykoupat se svým kamarádem, ale pravděpodobně neuměl plavat a neodhadl hloubku vody,“ řekla mluvčí policie Alice Musilová.

 

V sobotu zahynuli při koupání dva lidé. Jeden muž se utopil v pískovně Malviny u Čelákovic u Prahy a další v nádrži Džbán v pražské Divoké Šárce. V případu ze Džbánu se sešlo několik nebezpečných okolností. V Praze jednak stejně jako v celé republice padaly teplotní rekordy, muž chtěl přeplavat celou nádrž, a navíc podle mluvčího pražské policie Jana Daňka předtím vypil větší množství alkoholu. „Kombinace alkoholu a vysokých teplot určitě sehrála svou roli,“ uvedl mluvčí.

 

V pískovně Lhota poblíž obce Dřísy u Prahy také policisté a hasiči pátrají po muži, který se o víkendu ztratil při koupání. Zda utonul, zatím není jasné, muže se ještě nepodařilo najít.

 

V pátek rovněž utonuli dva lidé, dalších několik topících se povedlo zachránit. Jedna mladá žena se utopila v jezeru u Dřís u Prahy, které se pokoušela přeplavat. V Orlické přehradě na Příbramsku se topil přibližně sedmdesátiletý muž, a přestože se ho svědci neštěstí pokoušeli oživit, zemřel.

 

Plavání, stejně jako každá jiná větší fyzická zátěž, může být v nynějších tropických teplotách nebezpečné. Mluvčí středočeských záchranářů Petra Effenbergerová například uvedla, že počet výjezdů záchranek v aktuálních vedrech stoupl o pětinu. Jihomoravští záchranáři zaznamenali podle tamní mluvčí Barbory Zuchové v prvních dnech prázdnin o třetinu výjezdů více než obvykle. Záchranáři proto upozorňují všechny lidi na to, aby se v létě nepřepínali, nepřeceňovali své síly a aby dávali pozor na své blízké.

karlos107 ( 6. července 2015 18:37 )

Tak co vy pííče v Blesku ?? Z Karlových Varů se bojíte otevřít diskusi?? Pííčoviny jak *** chlastají, předvádí se atd. Ale co si o nich mislí obyčejný nírod, to máte strach ?? Debilové !!! A to ještě trapně nabízíte laik pro ten váš hnusný plátek ?? ***i jedni. Tak o těch zkurvených céélebritách nepiště a neprovokujte lidi, kteří žijí z ruky do huby čurááci !!!

bluedream ( 6. července 2015 17:15 )

Tu mrtvolu na Lhotě furt nenašli a dnes se tam utopil další kluk. 4 kamarádi vyjeli na šlapadle, skočili do vody a ten jeden už nevyplaval. Takže si toho všimli, bohužel ho sami kamarádi nenašli.

petrchpraha ( 6. července 2015 16:33 )

6x RIP

moiaza ( 6. července 2015 15:57 )

Dobře se utopit, vyloučí možnost špatně se oženit. No a kdo ženatý byl a utopil se, nemusí časem platit rozvod. A také ho netrápí už volby.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání