Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Táta Nečesaného obviněný z korupce: Pracoval i pro firmu z kauzy Rath

Autor: simao - 
3. července 2015
15:18

Považuje to za podezřelý útok na svou osobu. Luděk Nečesaný, otec propuštěného Lukáše Nečesaného, čelí obvinění z korupce. Vedení nemocnice v Liberci se za něj postavilo, Nečesaný však v minulosti působil i jinde – ve firmě, která byla zapletena do kauzy Rath.

Nečesaný je obviněný z přijímání úplatků. Odmítá to. „Obvinění, které jsem dostal, je založené na nějaké představě jakéhosi příběhu, kdy jsem žádnou škodu nezpůsobil a měl jsem dostat provize. Dosud mi nebylo ani sděleno od koho, kdy a v jaké výši," říkal Nečesaný koncem června v rozhovoru pro Blesk.

Jednou z firem, která měla uplácet, je přitom podle serveru Lidovky.cz Nečesaného bývalý zaměstnavatel – firma B. Braun Medical, ve které otec Lukáše Nečesaného několik let pracoval na vysoké manažerské pozici. Tato firma přitom figurovala také v úplatkářské aféře bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, upozornil server. Její projektový manažer byl v kauze Rath odsouzen – Jan Hájek si u soudu vyslechl trest tři roky podmíněně. S odkladem čtyř let a také finanční pokutou.

Nečesaný pro firmu pracoval údajně v letech 1997–2003 a pak ještě jednou od roku 2004 do 2007. Podle LN šlo o jednu z firem, která posílala peníze přes společnost Sarmed, vedenou Šárkou Nečesanou, manželkou Luďka Nečesaného. I ta je obviněna z legalizace výnosů trestné činnosti. Tedy z praní špinavých peněz. Nečesaný popírá, že by rodina propuštěného mladíka spáchala korupční jednání. „Mnoho let se věnuji krizovému řízení nemocnic, pracuji ve firmách, které mají miliardové obraty. To má člověk spoustu nepřátel, nedivím se, že je-li nějaké podezření, že ho chce někdo prošetřit,“ vysvětloval Nečesaný Blesku.

Nečesaný přitom v minulosti střídal práci pro nemocnici a byznys. Nyní zůstal i přes obvinění ředitelem Krajské nemocnice Liberec, postavily se za něj totiž dozorčí rada i představenstvo nemocnice.

„Ta kauza se nevztahuje k jeho současnému působení ve vedení krajské nemocnice. Dozorčí rada se jednomyslně shodla na tom, že nevidí žádné důvody pro změny v představenstvu nemocnice, já ten názor podporuji, protože naopak současné vedení hospodaření stabilizovalo,“ uvedl hejtman Martin Půta s tím, že liberecká nemocnice je v dobrém stavu a hospodaření za první pololetí vykazuje padesátimilionový zisk.

Nečesanému však v případě odsouzení hrozí za údajné přijetí úplatků 5 až 12 let vězení. Proti obvinění připravuje Nečesaný spolu s právníkem stížnost.

mirkazam ( 4. ledna 2016 11:05 )

Jak je vidět,tak chapadla Rathovy chobotnice fungovala spolehlivě...

tgbb. ( 4. července 2015 00:18 )

Tahle socanská pakáž je samý zloděj. To už ví každý.

renataren ( 3. července 2015 21:12 )

A co čekal, že udělají ? Příjem ředitele je evidentně odlišný od jeho majetkových poměrů... Dával to ostentativně najevo a je udiven, že je stíhán...

Rumprecht ( 3. července 2015 20:08 )

Oni ho už v base učesají.

honza54.. ( 3. července 2015 18:35 )

jsou to zmr.di

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání