Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Pustil vražedkyni Orlovou z ústavu do ambulantní léčby: Soudce vyvázl bez trestu

Autor: ČTK, simao - 
25. června 2015
16:19

Soudce z případu vraždící schizofreničky Barbory Orlové skončil před soudem - kvůli tomu, že rozhodl o přechodu pacientky z léčebny do ambulantní léčby. Ta o několik měsíců později zaútočila ve škole ve Žďáru a zabila studenta Petra Vejvodu. Podle ministerstva spravedlnosti si soudce počínal nedbale, soud však rozhodl o tom, že trest nedostane. Čím se soudce hájil? 

Opavský soudce Petr Polák nebude kárně potrestán za to, jak postupoval při rozhodování o ambulantní léčbě pozdější žďárské útočnice Barbory Orlové. Podle senátu Nejvyššího správního soudu (NSS) se Polák kárně neprovinil.

Žalobu přednesl ministr Pelikán

Kárnou žalobu na něj podala někdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Žalobu dnes však přednesl její nástupce v úřadu Robert Pelikán, podle kterého Polák postupoval mimořádně nedbale a nezvážil všechny okolnosti.

Ministr kárnému senátu nejprve řekl, že Polákova nedůslednost zasluhuje potrestání. Později ale změnil stanovisko, dostatečným postihem je podle něj samo projednání žaloby. Pelikána ke změně názoru přiměly například informace z Polákova osobního spisu, podle kterých jde o řádného soudce. "Neměli bychom být krvelační," konstatoval Pelikán.

Soudce se hájil: Nemáme křišťálovou kouli

Soudce Polák se však domnívá, že postupoval podle zákona a nic podstatného nezanedbal. "Kárný návrh vidím jen jako výsledek horečného a překotného hledání viníka, které nastává vždycky, když se stane nějaká tragická událost," řekl senátu Polák.

Podle zjištění Nejvyššího soudu vycházel ze zprávy Psychiatrické nemocnice v Opavě, která v daném okamžiku považovala ambulantní léčbu za dostatečnou, nic prý nenasvědčovalo recidivě násilné trestné činnosti. Polák u soudu uvedl, že při rozhodování o psychiatrických pacientech nelze nikdy zcela vyloučit nějaký negativní následek. "To by nás muselo ministerstvo spravedlnosti vybavit křišťálovými koulemi," hájil se soudce.

Video Dvě tváře schizofreničky Orlové: Vražedkyně Petra ze Žďáru vypadala u soudu jako modelka - Redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

Podle ministra však Polák jako předseda senátu neprovedl dostatečné dokazování, nevěnoval případu dost času a nepřizval znalce, který mohl přezkoumat psychický stav Orlové. Vůbec prý také neřešil potenciální nebezpečnost Orlové.

Polák rozhodoval o převedení Barbory Orlové z ústavní do ambulantní léčby loni v únoru. V ústavu skončila schizofrenička poté, co v květnu 2012 zaútočila ve škole v Havířově. Vychovatelce tehdy zasadila 11 ran nožem a malou školačku si vzala jako rukojmí. Podle lékařů se ale její duševní zdraví zlepšilo natolik, že navrhli její propuštění z ústavu.

Osm měsíců po převedení do ambulantní péče však Orlová v nepříčetnosti usmrtila ve Žďáru nad Sázavou 16letého studenta Petra Vejvodu a další lidi zranila. Skončí v detenci, za své jednání není trestně odpovědná.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nechal po žďárské tragédii hloubkově zkontrolovat činnost 14 státních zastupitelství, pod která spadá agenda převádění pachatelů z ústavní do ambulantní péče. Čtyři státní zastupitelství byla podle kontroly nedůsledná při jednáních. Žalobci pak byli vyškoleni a nyní prý nejsou s agendou žádné problémy. "Výsledky kontroly se tak staly metodickým návodem, jak mají státní zástupci v těchto řízeních postupovat," řekl dnes ČTK mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Zároveň podle něj jedná skupina složená ze zástupců ministerstev zdravotnictví, spravedlnosti a školství, která má přinést případné návrhy změn v systému následné péče o potenciálně nebezpečné pacienty. 

michelinCZE ( 21. července 2016 18:40 )

Ten kok*t má naštěstí doživotí

michelinCZE ( 21. července 2016 18:33 )

Já bych ji pustil ale musela by si píchat injekce jak říkali doktoři.

sores ( 25. června 2015 17:24 )

V Česku je šaškaráda a ne demokracie! Až zas té vražedkyni rupne v palici tak zas někoho oddělá. Pouze boháči si hrají na kapitalisté a k soudu se chodí pro rozsudek a ne spravedlnost.Jelikož se podplácí i soudci.

gabreta ( 25. června 2015 17:23 )

Ani na vteřinu jsem nepochyboval, že soudce bude potrestán za pochybení. Přeci soudci nestřelí do vlastních řad!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání