Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Šéf gangu Berdych je na svobodě: Odseděl si 11 let

Autor: ČTK ljš - 
24. června 2015
17:00

Odpykal si dvě třetiny trestu a teď je volný. Soud propustil z vězení Davida Berdycha odsouzeného na 15 let za loupeže a stanovil mu sedmiletý dohled probačního úřadu.

Případ řešil Obvodní soud pro Prahu 6, kde Berdych vyslechl rozhodnutí v doprovodu eskorty. Z ruzyňské věznice, kde si trest odpykával, byl propuštěn kolem 16. hodiny.

Berdych si odpykal více než dvě třetiny trestu. Zůstal ze skupiny odsouzených za mřížemi jako poslední a tvrdí, že se z trestu poučil, a proto chce na svobodu dříve. Kauza takzvaného Berdychova gangu byla největším případem organizovaného zločinu v historii české kriminalistiky.

Berdych žádal o podmíněné propuštění loni v létě. Soudce obvodního soudu Kryštof Nový žádost zamítl, odvolací Městský soud v Praze mu však věc vrátil k doplnění dokazování. Letos se k tomu řešila námitka podjatosti, kterou proti soudci vznesl státní zástupce. Žalobce nakonec neuspěl a soudce mohl v projednání pokračovat. Doplnění důkazů se týkalo psychiatrického posudku Berdycha.

Kauza takzvaného Berdychova gangu je největším případem organizovaného zločinu v historii české kriminalistiky. Skupina desítek lidí byla ojedinělá propojením podsvětí s elitními detektivy, kteří měli s organizovaným zločinem bojovat. Zločinci se často přestrojovali za policisty, svou trestnou činností si údajně přišli na více než sto milionů korun.

První zločiny prý Berdych s komplici spáchali už v roce 1995. Vyšetřování hlavní části rozsáhlé kauzy začalo v září 2004, kdy detektivové pozatýkali velkou část podezřelých. V souvislosti s činností gangu bylo obžalováno či obviněno přes 50 lidí.

joanna5 ( 25. června 2015 11:53 )

...no to je tedy něco... celkově je to děs běs...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání