Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Provozovatel lazaretu hrůzy nezaplatil pokutu: Čeká ho exekuce

Autor: ljš, ČTK - 
23. června 2015
15:11

Čtyřicet těžce zdravotně postižených lidí ubytovali v zoufalých podmínkách. Když vše vyšlo najevo, dostali provozovatelé lazaretu hrůzy v Dluhonské ulici v Přerově pokutu půl milionu korun za to, že bez registrace poskytovali sociální služby. Tu ale ani přes opakovanou výzvu nezaplatili a krajský úřad už jejich případ předal exekutorům.

„Provozovateli ubytovny jsme nabídli splátkový kalendář, o ten nepožádal. Proto jsme ho vyzvali k zaplacení pokuty, ale na výzvu rovněž nereagoval. Celou věc jsme předali Exekutorskému úřadu v Přerově,“ uvedla krajská mluvčí Kamila Navrátilová. Provozovatel ubytovny nezaplatil ani předchozí pokutu, kterou mu krajský úřad uložil v roce 2013. První pokuta činila několik desítek tisíc korun a také ji vymáhal Exekutorský úřad v Přerově.

ČTK se dnes nepodařilo získat vyjádření Mirgy, který organizoval chod ubytovny, avšak jejím provozovatelem podle neoficiálních informací byla jeho družka. Kvůli ubytovně jim od krajského úřadu hrozila až milionová pokuta. Na konci března Mirga řekl, že ubytovnu v těsném sousedství přerovské chemičky chce provozovat i nadále, avšak už bez zdravotně znevýhodněných lidí.

Do zanedbané ubytovny bylo z léčeben dlouhodobě nemocných postupně svezeno zhruba 40 lidí. Podle informací obyvatelé „lazaretu“ platili měsíčně za ubytování 7000 korun, dalších 3500 korun je stála každý měsíc strava. Ubytovna fungovala v Přerově několik let, na neutěšenou situaci ubytovaných upozornila na začátku letošního roku senátorka Jitka Seitlová.

Kraj s provozovatelem zařízení zahájil na začátku února správní řízení. To bylo i důvodem, proč se provozovatel rozhodl neprodloužit od 28. února zdravotně postiženým smlouvu. V únoru nastalo velké stěhování; sociálním pracovníkům se podařilo klienty přemístit jinam za necelý měsíc. Lidé s amputovanými končetinami či umělými vývody byli převezeni do domovů důchodců v místě trvalého pobytu a jejich životní podmínky se výrazně zlepšily. O ubytovnu se zajímají také policisté, kteří prověřují podané trestní oznámení.

Podnikatel Mirga má dluhy, kvůli kterým v roce 2012 na sebe podal insolvenční návrh. Předešlé pokuty úřadům nezaplatil. Mirga, který insolvenční návrh nakonec stáhl, vlastní ubytovnu i přilehlý pozemek. Z katastru nemovitostí vyplývá, že už čelil několika exekucím a na ubytovnu byl vydán exekuční příkaz k prodeji. Přerovský primátor Vladimír Puchalský (Společně pro Přerov) už dříve uvedl, že se domnívá, že jde o takzvaného bílého koně, který někomu vydělává peníze.

buban ( 23. června 2015 15:42 )

Copak dělá pan Mirga dnes? Předpokládám že velmi usilovně pracuje, aby mohl zaplatit své dluhy. V jeho komunitě je to přece samozřejmostí-splácet dluhy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání