Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Druhý Nečesaný: Za vraždu dostal 15 let, ale soud trest zrušil. Pachové stopy jako důkaz nestačí!

Na základě pachových stop nelze vynést odsuzující rozsudek, rozhodl už podruhé v krátké době Vrchní soud. Nejprve osvobodil Lukáše Nečesaného, nyní i recidivistu Marka Rečku.
Na základě pachových stop nelze vynést odsuzující rozsudek, rozhodl už podruhé v krátké době Vrchní soud. Nejprve osvobodil Lukáše Nečesaného, nyní i recidivistu Marka Rečku.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
18. června 2015
12:40

V lednu dostal recidivista Marek Reček (38) 15 let za vraždu seniorky v Hulíně. Jeho pachové stopy byly na místě činu a na jejich základě byl odsouzen. Vrchní soud to však rozporuje. Na základě pachových stop nelze vynést odsuzující rozsudek. Proto muže trestu zprostil. Reček nicméně ve vězení sedí dál - dostal totiž 3,5 roku za sériové krádeže.

Krajský soud lednový odsuzující rozsudek opřel o pachové stopy obžalovaného nalezené na místě činu. Policie je našla na těle poškozené i na klice dveří.

Reček i tentokrát zopakoval, že v domě nikdy nebyl a ženu nezabil. "Mám na kontě 19 vloupaček, ale ani jeden násilný trestný čin," hájil se recidivista. Podle vrchního soudu nelze vynést odsuzující rozsudek jen na základě pachových stop.

Předseda senátu krajského soudu Jiří Dufek uvedl, že vnitřní přesvědčení senátu je jiné, ale že respektoval názor odvolacího soudu. Dufek upozornil, že k pachovým stopám jsou i jiné důkazy, například to, že tělo oběti bylo zasunuto za postel násilím. Přesto soud Rečka nakonec obžaloby zprostil. "Je tady možnost, byť podle našeho názoru mizivá, že skutek spáchal někdo jiný," poznamenal Dufek.

Podle Foltýna o vině Rečka svědčí řetězec nepřímých důkazů včetně toho, že muž v inkriminované době na místě činu byl. Podle obžaloby Reček v listopadu 2012 vnikl do domu osmašedesátileté ženy, která žila sama, a zavraždil ji zardoušením a opakovanými údery do hlavy. Obžalovaný je ve vězení, kde si odpykává trest 3,5 roku za sériové krádeže.

Podle státního zástupce muž nešel do domu primárně vraždit. Údajně se tam chystal krást, neboť si myslel, že stavení je opuštěné. Bezdomovec Reček, který má trvalé bydliště formálně na hulínské radnici a přespával v opuštěných chatách v Rajnochovicích na Kroměřížsku, podle žalobce v Hulíně vykradl jeden domek už na začátku listopadu 2012.

Reček, který dříve stál před soudy především pro majetkovou trestnou činnost, vinu přes nález pachových stop popřel. Dříve je vysvětloval tak, že s ženou chodili do stejné hospody, kde se podle něj pachové stopy mohly přenést. Podle znalce je to ale málo pravděpodobné. Dnes Reček k pachovým stopám řekl, že neví, jak se na místě mohly objevit.

Podle soudního lékaře zemřela žena, která neměřila ani 150 centimetrů a vážila 40 kilogramů, na otok mozku způsobený dušením. V době smrti měla v krvi zhruba 1,5 promile alkoholu. Vraždu policii oznámili sousedé. Bylo jim divné, že ženu dlouho neviděli vycházet, i když se v domě svítilo. Policisté pak ženu našli mrtvou.

Zpočátku to vypadalo, že zemřela přirozenou smrtí, pitva ale prokázala opak. Podle policie seniorka zřejmě vraha překvapila při vloupání do jejího domu. Žena údajně stejně jako Reček holdovala alkoholu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání