Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Katolický kněz sváděl malé chlapce: Od soudu mu hrozí pět let!

Katolický kněz sváděl malé chlapce: Od soud mu hrozí pět let!
Katolický kněz sváděl malé chlapce: Od soud mu hrozí pět let!  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: ČTK - 
15. června 2015
14:27

Před přerovským okresním soudem dnes stanul katolický kněz Vladimír K. obžalovaný ze sexuálního obtěžování dětí v Přerově. Čtyřiašedesátiletý duchovní z Přerovska, který už kněžskou praxi nevykonává a je v důchodu, se během své práce pohyboval v romské komunitě v problémové lokalitě u přerovského nádraží. Obžalován byl ze dvou trestných činů. Jednání dnes bylo neveřejné a soudkyně jej kvůli nepřítomnosti dalších svědků odročila na polovinu srpna.

„Na obžalovaného byla podána obžaloba pro přečiny ohrožování výchovy dítěte a svádění k pohlavnímu styku, pohybujeme se v trestní sazbě od šesti měsíců do pěti let. Ke konkrétním skutkovým okolnostem se z důvodu ochrany poškozených, mezi kterými jsou děti mladší 18 let, nemohu vyjadřovat. Jde o více případů páchaných po delší dobu, přibližně 3,5 roku,“ řekla dnes ČTK státní zástupkyně Šárka Pivodová.

Soudkyně Emilie Richterová vykázala veřejnost už před čtením obžaloby. K soudu dorazila v roli svědků zhruba desítka místních mladíků. Většina z nich odmítla vypovídat, další k soudu nepřišli. „Obhájce a obžalovaný trvají na jejich výsleších. Jednání jsme odročili na 13. srpna, někteří svědci se nacházejí ve výkonu trestu, musíme požádat o eskortu. Obžalovaný i obhájce také nesouhlasí se čtením znaleckého posudku, tak budu muset předvolat znalkyni,“ uvedla soudkyně.

Sekretář olomouckého arcibiskupa Petr Gatnar dnes ČTK řekl, že obžalovaný muž je nyní ve starobním důchodu a v církvi nemá žádné pověření. Uvedl, že o jeho případu ví arcibiskupství pouze z médií a čeká na vyjádření soudu. „V každém případě sexuální obtěžování dětí a nezletilých považujeme za trestuhodné a v případě, že se něco takového událo ze strany duchovního, je to pro církev neakceptovatelné. Soucítíme s poškozenými a nad jednáním duchovního vyjadřujeme lítost. Nyní čekáme, jak rozhodne soud,“ řekl Gatnar. Již dříve arcibiskupství v tisku uvedlo, že muž jezdil do Přerova soukromě a s věřícími tam v kontaktu nebyl.

Případ vyšel najevo loni v červnu, kněze policisté zadrželi v jednom z činžovních domů přerovského přednádraží, kde žijí hlavně romské rodiny. Údajně obtěžoval pět chlapců. Na případ upozornil jeden z rodičů. Vladimír K. čelí obžalobě na svobodě, on ani jeho obhájce se k případu dnes nechtěli vyjadřovat. Státní zástupce sice pro něj navrhl vazbu, soud to ale zamítl.

oliiiii3 ( 3. července 2015 15:34 )

Panbičkáři,ty budou v raji.

hejhej ( 15. června 2015 14:45 )

Katolická církv stále propaguje celibát a k čemu?? Mezi knězi je spousta pedofilů, nebo mají s "kuchařkama" děti. Takže žáden celibát, jenom se o něm žvaní.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání