Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Byl vrah ze Záběhlic schizofrenní? Věřil, že mu oběť instalovala do bytu odposlechy

Autor: ljš - 
1. června 2015
19:24

Žádné sousedské spory, ale bludy! Důvody, které dohnaly Lukáše Borovana k popravě manažera Michala P. (†40) v pražských Záběhlicích, pomalu získávají jasné obrysy. Ukazuje se, že vrah byl zřejmě vážně psychicky nemocný.

Borovan se se svou budoucí obětí znal více než 15 let. Rodiny obou mužů totiž bydlely ve stejném domě v Hostivaři. K žádnému konfliktu mezi nimi ale nedošlo, za vším je zřejmě psychická nemoc.

Podle zdroje Mladé fronty Dnes totiž začal Borovan trpět utkvělou představou, že ho Michal P. sleduje. Opakovaně mu proto volal, aby s tím přestal. Před třemi lety si pak manažera pražského vydavatelství pozvala policie. Na služebně se pak dozvěděl, že na něj Borovan podal trestní oznámení. „Tvrdil, že mu Michal nainstaloval do bytu nějaké odposlouchávací zařízení,“ řekl listu známý oběti.

Krom tohoto děsivého poznání ale na služebně zjistil ještě další velmi znepokojivou informaci. Bludy posedlý Borovan totiž legálně držel zbraň. Následovala přestřelka trestních oznámení, které policie obdržela z obou stran. „Policisté se jim věnovali v souladu se zákonem,“ uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Faktem ale je, že zákon byl zřejmě na tento případ krátký a Michal P. zůstal bez pomoci. Jeho zděšení se vystupňovalo, když v únoru došlo k útoku v Uherském Brodě, ve kterém viděl shodné rysy se svým případem. Tehdy šel na policii naposledy a dožadoval se, aby Borovanovi alespoň zabavili zbraň. To se ale nestalo.

Zoufalý manažer se pak před dvěma měsíci známým svěřil, že Borovana viděl několikrát nedaleko domu v Záběhlicích, kam se přestěhoval, aby svému pronásledovateli unikl. Ten si na něj podle dostupných informací najal soukromého detektiva, který mu Michalův život dopodrobna zmapoval.

15. května se pak Borovan odhodlal k předem naplánovanému činu a svého bývalého souseda v garážích popravil. Záhy nato vzal v nedalekém lese život i sobě.

Video Policisté k nálezu mrtvého muže: Může jít o hledaného vraha. - Blesk - Pavel Schuster
Video se připravuje ...

Podle dostupných informací nebyla Borovanovi nikdy diagnostikována žádná psychická nemoc. Podobnými bludy, které Michalův známý popisuje, ale trpěla například i vražedkyně Barbora Orlová, která byla přesvědčena, že ji pronásleduje démon v podobě jejího souseda, nebo vrah ze Zlína, který ubodal kameramana, o němž tvrdil, že je hlavou sekty a ovládá jeho život. Trpěl Borovan stejně jako oni schizofrenií? A dalo se jeho činu zabránit?

Zda v případu pochybili policisté, prověřuje vnitřní kontrola. Proč ale na Borovanovo podivné chování neupozornil nikdo z jeho blízkých a jak je možné, že dostal povolení držet zbraň, zůstane zřejmě nevyšetřeno.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání