Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za polití kyselinou chtějí pro obžalovaného 23 let! Jenže o vině svědčí jen nepřímé důkazy

Autor: ČTK - 
27. května 2015
15:00

Výjimečný trest kolem 23 let požaduje státní zástupce Martin Rykl pro devětatřicetiletého Jana D., který se u Krajského soudu v Plzni zpovídá z napadení bývalé přítelkyně kyselinou v listopadu 2013. Žena má po útoku vážné fyzické a psychické problémy. Obžalovaný z pokusu o vraždu se k útoku nikdy nepřiznal. Jeho obhájci požadují zproštění obvinění. 

Podle obžaloby Jan D. v den svých narozenin polil pětadvacetiletou bývalou přítelkyni Martinu třiatřicetiprocentním roztokem kyseliny sírové, protože vůči ní cítil zášť kvůli rozchodu a kvůli tomu, že si našla nového přítele. Podle spisu před jejím bydlištěm počkal, až žena nasedne do auta, pak otevřel dveře u řidiče a polil ji žíravinou. 

Rykl připustil, že sice proti Janu D. nesvědčí žádný přímý důkaz, spis ale obsahuje mnoho nepřímých důkazů, které se vzájemně doplňují, navazují na sebe a tvoří uzavřený řetězec ukazující na vinu Jana D. Ten nemá alibi a nenašel se žádný důkaz, který by jej ze žalovaného skutku vyvinil. Pro uložení doživotního trestu však nejsou splněny zákonné podmínky, řekl žalobce.

Uvedl, že i kdyby byl obžalovaný odsouzen, dopadne lépe než doživotně poznamenaná napadená žena. „Nešlo o situační konflikt, ale o předem naplánovaný čin,“ řekl Rykl. Janu D. podle něj polehčuje jediné, a to, že dosud nebyl soudně trestán. Přitěžuje mu naopak fakt, že jednal ze msty, že se s ním žena rozešla a našla si přítele. Navíc využil její bezbrannosti, protože když seděla v autě, nemohla utéct. „Byl to čin mimořádně zbabělý a odsouzeníhodný, vylití tekutiny je velmi jednoduché a nevyžaduje žádnou zvláštní otrlost,“ uvedl státní zástupce. 

Jeden z obhájců si také stěžoval na to, že u soudu nevypovídala napadená žena. Vzhledem k jejímu psychickému stavu a traumatu z události lékaři výslech v jednací síni nedoporučili. Soud tak jen přehrával video s její výpovědí učiněnou deset měsíců po útoku. Také Jan D. se pozastavil nad tím, že žena nevypovídala u soudu, protože toho není podle znalců schopná, přitom na společenské akce s přáteli chodí. „Určitě bych se jí rád zeptal na pár otázek, je tady řada rozporů,“ řekl v závěrečné řeči obžalovaný. I když vyjádřil lítost nad tím, co se bývalé přítelkyni stalo, zopakoval, že s tím nemá nic společného. Naopak měl prý ještě snahu jí pomoci organizováním sbírky. 

Žena útok přežila jen díky náhodě, dobré zdravotní kondici a rychlé odborné pomoci. Žíravina nechala na její tváři jizvy, připravila ji o zrak, o oční víčka, lékaři jí museli amputovat ušní lalůček. Kromě toho jí vážně poškodila celé zažívací ústrojí a kůži na rukou a nohou. Musela vydržet kruté bolesti a podstoupit mnohaměsíční léčení. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání