Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Šéf psychiatrie, která propustila vraha knihovnice, skončil! Primář rezignoval, ale léčebně je dál

Autor: simao, ČTK - 
27. května 2015
14:04

Kvůli vraždě mladé knihovnice Hanky (†27), kterou v Horní Bříze bodnutím do zad zabil narušený muž, jehož v lednu propustila psychiatrická léčebna v Dobřanech, padají hlavy. Primář rezignoval, šéfa zařízení o den později odvolal ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Ministr Němeček telefonicky kontaktoval ředitele psychiatrie v Dobřanech a žádal vysvětlení, proč byl vrah knihovnice z psychiatrie propuštěn. „Protože jsem s těmi odpověďmi nebyl úplně spokojen, rozhodl jsem se vyslat mimořádnou vyšetřovací skupinu přímo do Psychiatrické nemocnice v Dobřanech,“ uvedl Němeček na dnešní tiskové konferenci.

Upozornil, že nemůže prozradit detaily týkající se zdravotního stavu jedince, který vraždil. „Nešlo o pacienta, kterému by soud nařídil ochrannou léčbu... Tady v tomto případě se ukazuje, že to riziko může vzejít i od člověka, který není zařazen do ochranné léčby,“ upozornil přitom Němeček. Zároveň dodal: „Skupina konstatovala, že co se týká zákona, léčebna zákon neporušila.“

Video tiskovka - Pavel Schuster
Video se připravuje ...

Primář rezignoval, ale léčí dál

Němeček již dostal informaci, že na svůj post rezignoval Václav Fait, primář psychiatrické léčebny, kde rozhodli o propuštění pacienta z nedobrovolného pobytu v léčebně. Primářem již není, ale v léčebně je dál. Ve středu ho reportéři v dobřanském psychiatrickém zařízení také ještě zastihli – v bílém oblečení i plášti. Když však spatřil televizní kamery, dal se na útěk.

„Já jsem dostal informaci, že pan primář včera rezignoval na svůj post a zároveň požádal o ukončení pracovního poměru v psychiatrické nemocnici. Samozřejmě funkce a pracovní pozice není totéž. Tuto informaci jsem takto dostal,“ uvedl ministr na dotaz redaktora Blesk.cz.

"V současné době je dr. Fait ve standardní dvouměsíční výpovědní době," upřesnila pro Blesk.cz mluvčí ministra Štěpánka Čechová.

Primář léčebny Fait na svůj post rezignoval, ale léčí dál. Primář léčebny Fait na svůj post rezignoval, ale léčí dál. | Zbyněk Schnapka

Ministr odvolal ředitele psychiatrie

Sám ministr se pak rozhodl k personální změně ve vedení léčebny. „Po zvážení všech okolností jsem se rozhodl odvolat ředitele psychiatrické léčebny v Dobřanech s okamžitou platností. Nikdo mě nepřesvědčí, že v situaci, kdy pacient, který byl hospitalizován nedobrovolně pro výhrůžky zabitím, byl postup léčebny v pořádku v tom, že nebylo vyčkáno ani na výsledek znaleckého posudku, který si vyžádal soud, a pacient byl propuštěn na svobodu,“ uvedl Němeček.

Video Zprávy: Psychicky nemocní vrazi zabili už 10 lidí! A mladý Kraus randí s tenistkou? - redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

Celá situace kolem rizikových, nebezpečných jedinců, kteří se dostávají do psychiatrické péče, si podle ministra vyžaduje meziresortní řešení. A tak se rozhodl ustanovit novou mimořádnou pracovní komisi, která se má skládat ze zástupců odborné psychiatrické společnosti a zástupců ministerstva zdravotnictví, ale i spravedlnosti, vnitra a práce a sociálních věcí.

Psychiatrie v Dobřanech patří mezi největší zařízení v ČR

Psychiatrická nemocnice v Dobřanech patří mezi největší psychiatrická zařízení v zemi. Má kolem 1200 lůžek a zaměstnává přes 1100 zaměstnanců, z toho bylo ke konci letošního března 66 lékařů, 368 zdravotních sester a podobný počet zdravotnických pracovníků.

Na otevřených i uzavřených odděleních se kromě klasických psychiatrických pacientů léčí také lidé se závislostmi – nejčastěji na alkoholu, ale také například gambleři. Jsou tam rovněž dětští pacienti a lůžka pro staré lidi s demencemi. Jedno oddělení je pro psychiatrické pacienty s plicními chorobami, které jinde v zemi nemohou léčit.

Nemocnice patří k největším zaměstnavatelům v šestitisícových Dobřanech. Čas od času policie vyhlásí pátrání po některém z pacientů, který se například nevrátí z vycházky. V naprosté většině případů jsou to lidé, kteří nejsou nebezpeční pro okolí.

bbrit ( 27. května 2015 20:39 )

Rezignovat by měla celá vláda. Za více než půl roku neudělali vůbec nic. Člověk, který úmyslně zavraždí ..., tak by měl dostat min. 25 let natvrdo a bez nějakých cukání hlavou, nebo omdlení před soudem atd. Poslat je do těžkého průmyslu a makejte. Potom si můžou hrát na blázny. Já si myslím, že dokud se to nebude týkat těch šašků nahoře těch co si říkaj naši zákonodárci, tak se dít nebude vůbec nic. jsou to všichni PACOŠI. Páni ministři STYĎTE SE!!!!!!!!!!

dfghjk ( 27. května 2015 15:38 )

Nemám nic proti tomu, ALE: konkretní rozhodnutí dělal ošetřující lékař toho vraha, ne primář, nebo ředitel. Nicméně i oni mají zodpovědnost. Měli by to odnést všichni zodpovědní, tzn. mimo ošetřujícího lékaře také primář a ředitel, ale i jejich nadřízení, tzn. vedoucí funkcionář zřizovatele a hlavní šéf zdravotnictví, pan ministr.

ylatouf ( 27. května 2015 14:56 )

To není vina ředitele nebo primáře, ale celého tohoto zločineckého systému.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání