Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vyšetřování vraždy jaderného fyzika je u konce: Policisté obvinili pět lidí

Autor: ČTK - 
11. května 2015
12:05

Policisté navrhli obžalovat pět lidí kvůli dvojnásobné vraždě. Těla obětí byla v roce 2013 nalezena zabetonovaná pod stodolou v Záhornici na Nymbursku. Jedním ze zavražděných byl jaderný fyzik Franz Rys, kterého rodina pohřešovala deset let!

Jedno z nalezených těl patřilo Michaele Synkové, která byla pohřešována od roku 2008. Žena figurovala v několika firmách jako bílý kůň. Druhou obětí byl muž, který byl nezvěstný od roku 2003. Byl jím jaderný fyzik Franz Rys (†66). Jeden z obviněných od něj chtěl koupit lukrativní pozemky v Praze, které nakonec získal. Oba pachatel zastřelil. Žena byla zavražděna několika výstřely do hlavy, muž byl zastřelen ranou do týla. 

Detektivové podle Hantáka ukončili vyšetřování případu v minulém týdnu. „Právní kvalifikace se nezměnila. O případné výši trestu nechceme v době, kdy jsme věc předali státnímu zastupitelství nijak spekulovat,“ sdělil mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták. 

Podle Zenklové jsou čtyři z obviněných stíháni na svobodě, ve vazbě zůstává jeden podezřelý. „Státní zástupce nyní studuje spis,“ dodala mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Případ mají na stole pražští žalobci, protože se detektivové podle informací ČTK domnívají, že se první z vražd stala v Praze. 

Policisté začali podezřelé zatýkat na konci předloňského září. Předtím se případem zabývali zhruba jeden rok. Nejprve byli obviněni dva lidé z krácení daní, zbavení osobní svobody a z vraždy. Podle detektivů prostřednictvím bílého koně způsobili státu škodu na neodvedených daních za dovezené pohonné hmoty přes 42 milionů korun.

Po jejich zadržení podle detektivů vše nasvědčovalo tomu, že byla žena zavražděna, a tak po ní pátrali. „Podařilo se zjistit několik objektů spojených s obviněnými a jejich rodinnými příslušníky, které byly v minulosti různým způsobem převáděny z majitele na majitele tak, aby byl zastřen jejich pravý vlastník,“ popsal předloni případ Hanták. V jednom z vytipovaných objektů, kterým byla stodola na Nymbursku, tělo v noci na 1. října našli. 

Poté začali detektivové prověřovat zmizení muže, který byl nezvěstný od roku 2003, kdy od něj jeden z obviněných chtěl koupit pozemky. Tělo pohřešovaného bylo nalezeno pod masivní betonovou deskou, která jej oddělovala od těla ženy. 

O několik měsíců později byl v případu obviněn třetí člověk, a to z vraždy ve formě spolupachatelství a přečinu nadržování. O obvinění dalších dvou lidí informovali až dnes žalobci.

eva666 ( 11. května 2015 12:59 )

Tady je zvláštní svět... 4 hov.ád.ka podezřelá z vraždy jsou vyšetřovánna na svobodě.. to asi, aly byl čas utéct nebo vraždit znovu?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání