Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Umírám, chtěl jsem si ještě užít svobody, tvrdí obhajoba uprchlého vězně Nováka

Autor: ljš, rvs, ČTK - 
23. dubna 2015
11:27

V obavě z blížící se smrti chtěl napravit, co napáchal, a užít si trochu svobody, a proto se rozhodl utéct! U soudu však uprchlý vězeň Jan Novák žádnou velkou lítost nevzbudil a soudce mu k jeho dřívějšímu trestu připsal další dva roky.

"Krátce před útěkem se dozvěděl o nemoci, která může končit smrtí. Utekl proto, že si chtěl ještě užít pár týdnů svobody, a také napravit své předchozí chyby nebo se aspoň omluvit," řekl ve své závěrečné řeči obhájce.

Podle soudce ale nelze v případu najít jiné polehčující okolnosti, než byla jeho složitá životní situace. Za maření výkonu úředního rozhodnutí mu vyměřil dva roky vězení. Ty se mu přičtou k předchozímu desetiletému trestu, který má za loupeže. Při čtení rozsudku vězeň nehnul ani brvou.

Novák byl v Thomayerově nemocnici kvůli lékařskému vyšetření v souvislosti se závažným onemocněním, kterým trpí. Utekl tak, že vyskočil z okna pokoje ve druhém patře. V tu chvíli u něj nebyla eskorta, jeden z jejích členů totiž šel na toaletu a druhý telefonoval na chodbě.

Policie Nováka po několika týdnech dopadla u Kostelce nad Černými lesy, když jel v linkovém autobuse. U sebe měl kuchyňský nůž, při zatýkání ale nekladl odpor.

Vězňův útěk chtěl Obvodní soud pro Prahu 4 projednat již před měsícem, tehdy však konání hlavního líčení na poslední chvíli zabránil sám Novák, který se zřekl svého přiděleného právníka. Prohlásil, že advokát v baru napadl jeho přítelkyni, a že se navíc o jeho případ špatně stará. Právník to popřel.

Kvůli Novákovu útěku skončili ve svých funkcích šéf pankrácké věznice a ředitel odboru vězeňské stráže z generálního ředitelství Vězeňské služby.

beda88 ( 25. dubna 2015 19:06 )

Podle posledních zpráv rakovina ustoupila. tak co?

clarabella ( 23. dubna 2015 15:21 )

 Nechapu, proč by ho měli kvůli nemoci pouštět. Kdyby se nedopouštěl loupežných přepadení, nemusel trávit poslední měsíce života v kriminále.

pepen ( 23. dubna 2015 15:00 )

To je přesně Česko-biliony rozkradené-šmejdi dostali amnestii o toho největšího zmetka zlodějskýho!!!!A umírající člověk chcípne v kriminále.Nechápu co jsou to za hyieny-soudci!!!Mají to potvrzené od lékařů-tak co ještě chtějí!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání