Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tvrdil, že se družka ubodala sama. Dostal 15 let

Milan O., obžalovaný z vraždy své partnerky Evy H. a krádeže jejích peněz
Milan O., obžalovaný z vraždy své partnerky Evy H. a krádeže jejích peněz  (Autor: Foto Blesk - Jana Ulrichová)
Autor: uá, ČTK - 
22. dubna 2015
14:53

Na 15 let do vězení poslal včera ústecký soud Milana O. (36) za vraždu jeho družky Evy H. (+34). Neuvěřil jeho obhajobě, že se žena bodla třikrát do hrudi sama. Pozůstalým – otci, třem sourozencům a dceři Andrejce (16) – musí zaplatit odškodné, každému po 250 000 korunách. Obžaloby z krádeže jej soud zprostil. Milan O. si rozsudek nevyslechl, k soudu přišel jen první den, pak už nechodil, protože se bál příbuzných oběti.

Žena zemřela loni 17. května v bytě v Bílině po prudké hádce se svým druhem. Na hrudníku měla tři bodné rány, jedna z nich byla smrtelná. Soud odmítl vysvětlení Milana O., že se žena bodla sama. „Z výpovědi znalců je patrné, že žena si nemohla taková zranění způsobit sama. Je nemožné, aby se sama třikrát bodla, navíc takovou silou, že by poškodila i hrudní kost,“ uvedla v rozsudku předsedkyně senátu Kamila Krejcarová.

Svědci u soudu vypověděli, že pár se hádal často, zavražděná na muže prý žárlila. V době skutku byla opilá. Nůž, kterým byla žena třikrát bodnuta, policisté nenašli. Zasahující záchranáři se v první chvíli domnívali, že žena spáchala sebevraždu. Násilný čin potvrdila až pitva.

Soud Milana O. zprostil obvinění z krádeže. Žalobce mu kladl za vinu, že se dva dny po vraždě do bytu vrátil a ukradl z peněženky oběti více než 7000 korun. „Nebylo prokázáno, že by tento skutek spáchal obžalovaný,“ řekla Krejcarová. Do bytu mělo podle soudu přístup mnoho lidí, především příbuzných obžalovaného. Soud se navíc pozastavil nad tím, že policie peníze na místě činu nezajistila a nedala do úschovy, jak je v takových případech obvyklé.

Milan O., který byl v minulosti opakovaně trestán za majetkovou trestnou činnost, má rodině zavražděné zaplatit dohromady 1,25 milionu korun. Otec zavražděné Jan Horvát už dříve ČTK řekl, že rodina se vztahem ženy a Milana O. nesouhlasila. „Nikdy nepracoval. Dceři tvrdil, že nemá děti a je sám. Dětí má několik v Mostě a v Ústí nad Labem,“ řekl ČTK Horvát.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání