Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Krejčíř u soudu v dobré náladě: Je obviněný z vraždy, ale usmívá se od ucha k uchu

Autor: ČTK, shp - 
8. dubna 2015
10:45

Možná dokonce vraždil, ale úsměv na tváři kvůli tomu neztratil. Ani po pobytu v base. Uprchlý Čech Radovan Krejčíř dorazil k soudu v Johannesburgu, kde pokračuje proces, ve kterém spolu s dalšími třemi lidmi čelí obžalobě z vraždy podnikatele libanonského původu Sama Issy. Podle informací, které se objevily na sociální síti Twitter, přijel Krejčíř k soudu v evidentně dobré náladě, usmíval se, mával do kamer a ukazoval vztyčený palec. O svém osudu Krejčíř informuje na Facebooku.

Devětačtyřicetiletý Issa, přezdívaný Black Sam (Černý Sam) nebo Cripple Sam (Mrzák Sam), byl prý původně Krejčířovým pobočníkem. Podle jihoafrických médií obchodoval s drogami. Zastřelen byl v říjnu 2013 více než třiceti ranami z vedlejšího vozu v okamžiku, kdy se svým autem zastavil na semaforu v luxusní johannesburské čtvrti Bedfordview.

Z vraždy jsou obžalovaní Krejčíř a ještě další tři muži – Nkanyiso Mafunda, Siboniso Miya a Simphiwe Memela. Všichni čelí i dalším obviněním ze spiknutí za účelem spáchání vraždy a z nelegálního držení zbraní a munice.

Policie má údajně důkazy, že zbraň AK47 (kalašnikov), která byla při Issově vraždě použita, patřila právě Krejčířovi. Obžalovaný Čech Issovi podle jihoafrických médií dlužil deset milionů randů (asi 21,3 milionu korun) za dodávku drog. Krejčíř už v minulosti několikrát odmítl, že by se s Issou blíže znal, a popírá i jakýkoli podíl na jeho vraždě.

Krejčíř však u soudu dlouho nepobyl. Po krátkém jednání byl případ odložen na 30. června. Prokuratura krátce po zahájení jednání požádala o odložení procesu kvůli prošetření nových skutečností a soud jí vyhověl.

Krejčíř žije v Jihoafrické republice od roku 2007 a od listopadu 2013 je ve vazbě; místní soudy projednávají několik kauz, ve kterých figuruje. V ČR byl odsouzen k deseti a půl roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.

Jihoafrická média si rovněž všímají oficiální stránky, kterou má Radovan Krejčíř na sociální síti Facebook. Jak napsal zpravodajský web IOL, Krejčíř stránku používá, aby sdělil světu „skutečnou pravdu“, která stojí za případy, ve kterých figuruje.

Stránka funguje od loňského srpna a zatím má pouhou stovku „lajků“. Nevypadá to tedy, že by to mnoho lidí zajímalo, poznamenal server. Jak v této souvislosti dodal, jihoafrická policie potvrdila, že vyšetřuje více než 100 případů souvisejících s Krejčířem, 20 z nich se týká vraždy, 15 obchodování s drogami a další desítky různých loupeží.

Uprchlý český podnikatel na facebookové stránce vysvětluje, že „se stal obětí specificky propojených a vlivných lidí“, kteří chtějí jeho bohatství a jsou posedlí tím, aby ho falešně obvinili. Rovněž je prý obětí „zákeřných mediálních útoků, neobjektivních a smyšlených příběhů, fám a pomluv“.

Budete dobře informováni o skutečných událostech, o tom, jak a proč se Krejčíř stal jednou z nejpopulárnějších ikon na světě, kterou lidé buď milují, nebo nenávidí,“ stojí na facebookové stránce, kde jsou zveřejněna rovněž různá svědectví ze soudů.

setroseuros ( 8. dubna 2015 19:34 )

tady kradl i tam krade!Rozeny mafian a zlodej! a jeste ma tu drzost bat se ze mu chteji ukrast nakradene! Treba uz klec konecne spadne! a snad je tam lip strezen a neutece jim jak tem nasim

kapturek ( 8. dubna 2015 13:10 )

 proc ho vlastne soudi ? postavit pod stenu a odstrelit

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání